TITO JE SVAKO JUTRO DOLAZIO NA OVAJ GROB! Posadio joj je ljubičice, a ona je TETKA OVE ŽENE! Da li ikad je svratila na grob?!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

KURIR NA licu mesta

TITO JE SVAKO JUTRO DOLAZIO NA OVAJ GROB! Posadio joj je ljubičice, a ona je TETKA OVE ŽENE! Da li ikad je svratila na grob?!

Društvo -

U šumi između dva dvora na Dedinju, pod visokim čepresima, grob je žene koja je uzela srce Josipu Brozu Titu. Ali doživotnom predsedniku Jugoslavije, gospodaru života i smrti, nije se dalo da uživa u toj ljubavi. Davorjanka Paunović umrla je sa svega 25 godina 1. maja 1946. A Tito ju je sahranio u blizini Belog dvora, da i dalje bude kraj njega.

Na kamenoj ploči sa petokrakom u vrhu piše da je tu Davorjanka Paunović - Zdenka jer joj je ilegalno ime bilo Zdenka Horvat. Živela je od 1926. do 1941.

- Nalazimo se pored groba Titove najveće ljubavi, koja je umrla samo godinu dana nakon završetka Drugog svetskog rata. Kada su komunisti okupirali Beli dvor, Tito se tu uselio i živeo zajedno s njom - priča za Kurir Milica Marčić, dvorski vodič.

Tito i Davorjanka
Tito i Davorjankafoto: Privatna Arhiva

Tito je Davorjanku upoznao početkom 1941. u zagrebačkom hotelu "Esplanada", gde je ova studentkinja bila na ilegalnom partijskom kursu, čije polaznike je obilazio upravo Josip Broz. Iako je bila u vezi sa Jovom Kapičićem, a Tito čekao dete sa Hertom Has ubzo je planula ljubav. A i zvanična saradnja - Davorjanka je postala specijalni kurir Politbiroa CK KPJ, a i dobila je i ono poznato ilegalno ime. Za razliku u godinama, a bila je 29 leta, nisu mari.

Millica pokazuje grob
Millica pokazuje grobfoto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Završio se i rat. Tito je sve imao. Ali...

- Davorjanka mlada oboleva od tuberkuloze, što su zvanične informacije. Slao ju je i u Moskvu na lečenje, ipak umire 1. maja 1946. u sanatorijumu Golnik kod Kranja. Tito je hteo da ona uvek bude tu blizu njega, pa je odlučio da je sahrani neposredno pored Belog dvora. Postoje priče kako je svako jutro dolazio ovde, na njen grob, da je tu nalazio neki mir - priča Milica.

Prvobitno su na grobu bile zasađene ljubičice.

- Pretpostavljamo da je to bilo cveće koje je ona najviše volela. Danas je tu ruža, a oko groba drugo cveće. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kada se vratio u Srbiju i uselio u dvor 2001, odlučio je da ovde zadrži i grob Davorjanke Paunović jer je to ipak deo naše istorije. Samo diktatori brišu istoriju, rečenica je koju prestolonaslednik zna da kaže i grb je ostao u okviru dvorskog kompleksa - navodi Milica.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Davorjanka je rođena 19. januara 1921. u Kučevu, ali se porodica već naredne godine preselila u Požarevac. Sestra od ujaka joj je bila Vera Miletić, godinu starija od nje i godinu pre nje nastradala u Banjičkom logoru gde je streljana. Vera Miletić će iza sebe ostaviti dvogodišnju ćerku - potonu gospodaricu života i smrti u Srbiji devedesetih - Mirjanu Marković, suprugu Slobodana Miloševića.

Milošević je dvorski kompleks koristio devedesetih za svečane prijeme, večere, intervjue... S njim je tu neretko bila i Markovićeva. I prolazila pored groba svoje tetke.

Milica Marčić
Milica Marčićfoto: Zorana Jevtić

- Da li je Mirjana Marković dolazila tetki na grob mi to ne znamo. Lično ne verujem, a možda stvarno i jeste - kaže Milica, koja dodaje da se niko ko bi imao ikakve rodbinske veze sa Davorjankom nije pojavio.

Posetioci, koji obilaze dvorski kompleks, pitaju i za znameniti grob na imanju koje je bilo kralja Aleksandra.

- Pogotovu starija generacija posetilaca, koja zna priču o toj čuvenoj Titovoj ljubavi, uvek me pita gde je otprilike grob. Sam grob se vidi jako dobro s glavnog puta koji ide od Kraljevskog do Belog dvora - veli Milica dok silazimo stazicom kojom je Tito redovno išao...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track