MOĆNO ISKUSTVO NIŠLIJKE KOJA JE NA POROĐAJU UDISALA GAS "SMEJAVAC" Dijana: Ne znam da li je zbog toga, ali činjenica je da..
Foto: Profimedia

ZA ČAS POSLA

MOĆNO ISKUSTVO NIŠLIJKE KOJA JE NA POROĐAJU UDISALA GAS "SMEJAVAC" Dijana: Ne znam da li je zbog toga, ali činjenica je da..

Društvo -

Nešto više od polovine porodilja u niškom porodilištu odlučuje se za epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Za one koje to odbiju ili ne mogu da prime iz medicinskih razloga, niško porodilište je, prvo u Srbiji, uvelo upotrebu medicinskog gasa koji porodiljama ublažava strah i bol i olakšava porođaj.

Porođaj
foto: Shutterstock

Kako je Kurir nedavno pisao, ovaj gas, poznatiji kao "smejavac", koriste porodilišta i stomatolozi širom sveta.

Nišlijka Dijana Stojanović je za azotni oksidul čula pred sam porođaj, a kako je, kao i sa prvim detetom, želela prirodni porođaj, bez epiduralne ili spinalne anestezije, odlučila je da tokom porođaja udiše taj gas.

- Jeste porođaj bio opušteniji, trajao je kraće nego prethodni, ne znam da li je to zbog toga, ali činjenica je da se brže završilo sve. Udišem gas pet-šest puta dok traju kontrakcije, i tako do naredne - priča Dijana iz Niša za RTS.

Lekari objašnjavaju da se gas udiše preko maske kada započnu bolovi, da deluje brzo, gotovo trenutno i da se po prestanku udisanja resorbuje iz orgaizma za manje od jednog minuta. Navode i niz drugih prednosti.

- Izaziva blagu sedaciju, vrlo bitno da deluje anksiolitički, znači smanjuje strah. Strah sam po sebi pravi bol, znači deluje i analgetički i neke studije su pokazale da se porođaj uz korišćenje tog gasa skraćuje za dva sata - objašnjava docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC "Niš“.

UKC 'Niš'
UKC "Niš"foto: Boško Bunuševac

Gas se koristi na zahtev porodilje i nije zamena za epiduralnu ili spinalnu anesteziju, a lekari kažu da porođaj protiče u opuštenijoj atmosferi.

- Nama je uvek komfornije i bolje se osećamo kada su pacijentkinje zadovoljnije, kada manje trpe bol i kada sarađuju pri porođaju - ističe profesor dr Jelena Milošević Stevanović, ginekolog GAK "Niš".

Niško porodilište posle pauze zbog pandemije vratilo je i mogućnost da očevi prisustvuju porođaju. Za njih Dom zdravlja organizuje kurs. Za prisustvo porođaju u Nišu se odlučuje 30 do 50 očeva godišnje.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja