AKO LETUJETE U GRČKOJ UZ POŽARE DANAS PRETI I POJAVA "ZLA VEŠTICA"! Posebno na ovo obratite pažnju jer može biti VEOMA OPASNO!
Požari se šire, a preti nova opsanost, Foto: Twitter/Brendan Molloy @molloyspace

preti nova opasnost!

AKO LETUJETE U GRČKOJ UZ POŽARE DANAS PRETI I POJAVA "ZLA VEŠTICA"! Posebno na ovo obratite pažnju jer može biti VEOMA OPASNO!

Društvo -

Ukoliko letujete u Grčkoj budite posebno na oprezu kako zbog ekstremno visokih temeperatura koje će danas u pojedinim oblastima dostizati 45 stepeni u hladu, požara koji svakog trena mogu se rasplamsati u potencijalno veoma rizičnim područjima (uz one koji već pustoše Eviju, Krf i Rodos), ali i zbog opasnog vetra, poznatog i kao "zla veštica", koji bi mogao da donese novu opasnost kako po ljude tako i po objekte.

Grčke službe upozoravaju na sve ovo što smo napisali, a objavili su i mapu ističući različitim bojama na njoj gde posebno valja obratiti pažnju.

Borba protiv vatrene stihije u Grčkoj
Borba protiv vatrene stihije u Grčkojfoto: Spyros BAKALIS / AFP / Profimedia

Dok se vatrogasci bore sa vatrenom stihijom, i dok je crveni meteoalarm zbog tropske vreline upaljen u većem delu zemlje, mi ćemo ovde ukazati na ono što se zove leveche, libeccio, livas, među moreplovcima "zla veštica", a na Balkanu - lebić ili garbin.

Ne približavajte se tada moru nikako
Ne približavajte se tada moru nikakofoto: Profimedia

Za razliku od juga koji stvara velike talase na otvorenom moru, lebić duva okomito prema kopnu stvarajući velike talase uz obalu. Kako to izgleda dovoljno je pogledati snimke i fotografije iz 1999. godine kada je poplavljena bila splitska riva i kada su talasi dosezali i do Dioklecijanove palate.

Kurir.rs

Bonus video:

03:50

TURISTI SU EVAKUISANI TRAJEKTOM, NA MORU SU ČEKALI DA POŽAR PROĐE! Vlaho otkrio šta učiniti ako se nađete u području požara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track