INOVATIVNI KONCEPT PROIZVODNJE VOĆA I POVRĆA BEZ OSTATAKA PESTICIDA: Projekat promoviše ZDRAVIJE OPCIJE
Foto: Profimedia

kurir tv

INOVATIVNI KONCEPT PROIZVODNJE VOĆA I POVRĆA BEZ OSTATAKA PESTICIDA: Projekat promoviše ZDRAVIJE OPCIJE

Društvo -

Inovativni koncept proizvodnje voća i povrća bez ostataka pesticida predstavljen je na oglednom imanju Radmilovac, koje se nalazi u okviru Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Kompanija Delez Srbija u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu razvila je projekat "bez ostataka pesticida" sa ciljem promovisanja zdravijih i ekološki prihvatljivijih opcija. Koncept „Bez ostataka pesticida“, koji je prošle godine predstavljen javnosti, ove godine je unapređen i proširen na nove kulture voća i povrća. Tako su pored dinja i lubenica obeleženih zvaničnim žigom garancije, od ove godine kupcima na raspolaganju i trešnje, maline i pakovana salata.

Ova revolucionarna metoda proizvodnje predstavlja prekretnicu u srpskom agraru i donosi niz koristi u cilju održive i zdrave proizvodnje hrane.

Dinja
foto: Shutterstock

Sredinom prošle godine, ovaj inovativni koncept je prvi put stupio na tržište, predstavljajući ponosne proizvode koji su dobili sertifikat "bez ostataka pesticida."

Tada su lubenice i dinje, posebne vrste voća, obeležile početak ovog revolucionarnog poduhvata. Inicijatori ovog projekta nisu se zaustavili na postignutim uspesima, već su nastavili širenje koncepta uključujući nove proizvode i proizvođače. Očekuje se da će ove godine asortiman biti obogaćen novim artiklima, što će dodatno privući interesovanje potrošača za ovakvu proizvodnju.

02:57

Kurir tv

Poljoprivredni fakultet, kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti poljoprivrede, pruža snažnu podršku ovom inovativnom pristupu proizvodnji bez pesticida. Pored osiguranja zdravih i bezbednih proizvoda, fakultet aktivno sarađuje na edukaciji poljoprivrednih proizvođača kako bi se ovaj koncept proširio na što više domaćinstava. Medijska podrška takođe igra ključnu ulogu u promociji ovog novog načina proizvodnje, jer je neophodno probiti granice, povećati uticaj stručnjaka i nauke, kao i obučiti proizvođače za implementaciju novih i unapređenih praksi.

Srbija se suočava s nizom izazova u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući probleme s uključivanjem u lance snabdevanja i izvozom. Ovaj inovativni koncept bez ostataka pesticida predstavlja rešenje koje može značajno unaprediti poljoprivrednu industriju. Stvaranje povoljne atmosfere za promene, uz podršku kompanija poput Agro Bel, koje se susreću s posebnim izazovima u proizvodnji bez pesticida, doprinosi uspehu ovog projekta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja