NAJNOVIJE INFORMACIJE O STANJU SRPSKIH IZVIĐAČA U JUŽNOJ KOREJI: Njih 32 evakuišu zbog tajfuna! Evo gde se sada nalaze!
Foto: Facebook Printscreen/Savez izviđača Srbije

na sigurnom

NAJNOVIJE INFORMACIJE O STANJU SRPSKIH IZVIĐAČA U JUŽNOJ KOREJI: Njih 32 evakuišu zbog tajfuna! Evo gde se sada nalaze!

Društvo -

Južna Koreja evakuisala je desetine hiljada mladih izviđača iz 158 država među kojima je i 32 iz Srbije sa zapadnog priobalja iz oblasti Buan zbog nadolezeće tropske oluje Kanun. Naši izviđači su podeljeni u dve grupe, prva je već premeštena u Seul na bezbednom, dok je druga na putu za prestonicu Južne Koreje, rekao je za Kurir Marko Petrović, sekretar Saveza izviđača Srbije.

Mladi izviđači su prethodno bili smešteni u velikom kampu u oblasti Buan gde se održava 25. Svetska izviđačka smotra koja traje od 1. do 12. avgusta. Uprkos premeštaju iz preventivnih razloga, svi članovi našeg kontingenta su zdravi, bezbedni i nestrpljivo očekuju nastavak aktivnosti u Seulu.

evakuacija, izviđač, Južna Koreja
foto: Youtube Printscreen

- Trenutno smo u prevozu i stižemo uskoro u Seul. Ukupno 32 izviđača čini naš kontigent na izviđačkoj smotri. Jedan deo učesnika su maloletna lica i njihovi pratioci, a premešteni su u Seul kako bi ostatak smotre ispratili iz glavnog grada Koreje. Trenutno su tamo smešteni na bezbednom - objašnjava Petrović i dodaje:

- Vlada Koreje je organizovala premeštaj samog događaja u Seul kako bi se smotra nastavila u bezbednijim uslovima zbog potencijalnog dolaska tajfuna. Pre nekoliko dana izviđači iz Velike Britanije i Amerike zbog vrućina su napustili kamp, ali za sada nije poznato da li se nalaze u drugim delovima Koreje ili su napustili zemlju. Izviđači iz Srbije nisu imali tih problema, svi su dobro, svi su zdravo i evakuisali su se zajedno sa ostalima.

Naš sagovornik ističe i da je vreme sunčano te i da su temperature malo više, ali bez kiše.

- Nema nikakvih problema, ali je nevreme najavljeno za naredne dane zato se sa evakuacijom počelo u ponedeljak u ranim jutarnjim satima - poručio je Petrović.

Savez izviđača Srbije prethodno je saopštio da je Svetska organizacija izviđačkog pokreta (WOSM) dobila potvrdu od Vlade Koreje da će, zbog neočekivanog dolaska tajfuna Kanun, za koji se smatra da za nekoliko dana može zahvatiti deo Južne Koreje u kome se održava Svetska izvidačka smotra, iz preventivnih razloga biti organizovano premeštanje svih učesnika iz kampa u čvrste objekte u gradu Seulu i okolini.

- Naš kontingent blisko sarađuje sa Svetskom organizacijom izviđačkog pokreta i organizatorima Smotre u vezi sa organizacijom premeštanja učesnika iz kampa u grad Seul i omogućavanja njihovog bezbednog boravka u Južnoj Koreji do povratka u Srbiju. Vlada Koreje potvrdila je da će obezbediti sve resurse i podršku učesnicima tokom njihovog boravka u Seulu, dok se ne vrate u svoje zemlje planiranim letovima.

To znači da će se članovi našeg kontingenta vratiti u Srbiju 13. avgusta, kada je i planirano, a da će nekoliko poslednjih dana 25. Svetske izvidačke smotre provesti u Seulu, sa obezbedenom hranom, smeštajem i dodatnim programom. Svi članovi našeg kontingenta su zdravi, bezbedni i nestrpljivo očekuju nastavak aktivnosti u Seulu.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track