"OSTAVIO JE SVOJU DOMOVINU, DVA BRATA MU POGINULA, ON DOŠAO KOD NAS" Damjanović: Bio je forenzičar POČETKOM 20. VEKA?! (VIDEO)
Foto: YouTube/ Université de Lausanne, Kurir TV

KURIR TV

"OSTAVIO JE SVOJU DOMOVINU, DVA BRATA MU POGINULA, ON DOŠAO KOD NAS" Damjanović: Bio je forenzičar POČETKOM 20. VEKA?! (VIDEO)

Društvo -

Danas je tačno 94 godine od smrti velikog prijatelja našeg naroda, doktora Rudolfa Arčibalda Rajsa.

On je bio državljanin Švajcarske, a poreklom Nemac, koji je još u mladosti ostvario izuzetnu naučničku i univerzitetsku karijeru. Sa 22 godine postao je doktor hemijskih nauka, zapaženi kriminolog i publicista, naučnik i profesor univerziteta.

Kod Srbije se obreo tokom Prvog svetskog rata, i ostao do smrti.

Počast, Ceremonija, Arčibald Rajs, Topčiderski Park

Na ovog velikog naučnika podsetio je gost "Pulsa Srbije" istoričar Nebojša Damnjanović.

- Na bitna pitanja nije ni lako odgovoriti. Prvo da počnemo od imena, on je već tu zametao tragove, pa se vrlo rado potpisivao sa Rodolf. To je čovek koji se odricao svog porekla. To je interesantno iz psihološkog ugla, izabrao je nas, a ostavio svoj narod. On je napustio nemačku kao mlad i prekinuo vezu sa rodbinom. Dva brata su mu poginula u Nemačkoj u ratu, a Arčibald je bio veliki protivnik nemačke. Protivnik svoje otadžbine - započeo je Damjanović, pa nastavio:

01:03

OSTAVIO JE SVOJU DOMOVINU, DVA BRATA MU POGINULA, ON DOŠAO KOD NAS Damjanović: Bio je forenzičar POČETKOM 20. VEKA?!

- Nije jasno zbog čega je napustio svoju domovinu, on je govorio kako mu duša osetljiva, kako je bio bolestan... Tu ima nekakva magla, ono što nećemo nikada saznati. On je čovek kod koga se zapaža izuzetna osećajnost, takođe je uvek radio za policiju, progonio kriminalce. Uveo je tu tehniku fotografisanja, prestupničkih dela, on je forenzičar, iako mi smatramo da je to moderno zanimanje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

JEDINI NASLEDNIK ARČIBALDA RAJSA ŽIVI U SRBIJI! Sve stvari poklonio muzeju, sačuvao samo ikonu Bogorodice (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track