ISPRAVKE: Rts neće goreti, Miljković demantovala transfer, Srbi nisu najstariji narod, žrtve korone nisu sahranjivane u parku
Foto: Kurir

ISPRAVKE: Rts neće goreti, Miljković demantovala transfer, Srbi nisu najstariji narod, žrtve korone nisu sahranjivane u parku

Društvo -

Shodno analizama sajta Fake News Tragač objavljujemo ispravke vesti objavljenih u našem štampanom izdanju

RTS neće goreti zbog „Nemanjića“

U izdanju od 8. februara 2018. dnevni list „Kurir“ najavljuje požar na javnom medijskom servisu, naslovom „Zapaliće zgradu RTS zbog Nemanjića“. Međutim, za ovakvu vrstu upozorenja nema nikakvog uporišta.

Naime, „Kurir“ se u svojoj najavi poziva na pismo koje je Sindikat RTS Nezavisnost uputio rukovodstvu javnog servisa, budući da je odlučeno da se i bez najavljenih konsultacija sa Programskim savetom nastavi emitovanje serije „Nemanjići“.

U otvorenom pismu predstavnici sindikata navode, između ostalog, sledeće: „Zahtevamo da se Programskom savetu RTS-a omogući da radi svoje statutarne poslove i da se serija Nemanjići: Rađanje kraljevine stavi pod kontrolu zdravog razuma i profesionalnih kodeksa. U protivnom, RTS će dospeti u opasnost koja ju je oktobra 2000. dovela do gneva njene publike koja više nije mogla da trpi takav program i našu zgradu predala plamenu“.

U „Kurirovom“ naslovu je ilustrativna referenca na istorijski događaj iz otvorenog pisma predstavljena kao najava krivičnog dela. Ovakvom manipulativnom taktikom stvara se lažna uzbuna i ometa se argumentovana rasprava o novcu utrošenom na seriju, piše Fake News Tragač.

Srbi nisu najstariji evropski narod, a potraga za najstarijim narodom je besmislena

List „Kurir” je u svom štampanom izdanju od 30. oktobra 2018. pune dve strane posvetio „najnovijem istraživanju o genetskom poreklu naroda na Balkanu”, kao i „sertifikatu Hjustonskog DNK instituta iz Teksasa” koji navodno dokazuje da su „Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci najstariji narod na Balkanu”.

Kako je fake News Tragač utvrdio, podaci koji se u medijima predstavljaju kao senzacionalno otkriće nisu novina u naučnoj zajednici, dok su zaključci koji iz njih navodno proizilaze netačni i neutemeljeni, te su mediji, bez konsultovanja ijednog relevantnog izvora, kao objektivne i naučne preneli proizvoljne interpretacije Nebojše Draškovića.

Ono što se u medijima predstavlja kao „Hjustonski DNK institut iz Teksasa” zapravo je ogranak komercijalne kompanije „Family Tree DNA” iz Hjustona koja za novac izdaje sertifikate na kojima se nalaze rezultati testiranja DNK pojedinaca, u ovom slučaju Y-DNK testiranja po kojem se poreklo istražuje po muškoj liniji. Dakle, svako ko se testira dobiće sertifikat, samo će sadržaj sertifikata, u zavisnosti od konkretnih rezultata, biti drugačiji. Na internetu se mogu pronaći na stotine ovih sertifikata koje su testirani pojedinci javno objavili, pa se može naići i na one sa identičnim komentarom kao sa sertifikata Nebojše Draškovića, koji su, između ostalih, dobili i izvesni Andrii Lundiak ili Stanley John Petrowski.

Iz kompanije „Family Tree DNA” su na pitanje da li ovaj sertifikat može predstavljati dokaz da testirana osoba pripada najstarijem narodu u Evropi odgovorili odrečno: „Haplogrupa ne ukazuje na nacionalnost. Haplogrupa je naučna oznaka koja identifikuje liniju drevnih predaka. U ovom slučaju haplogrupa I ukazuje na to da su drevni preci testiranog pre nekoliko hiljada godina migrirali kroz južnu Evropu, ali ne može biti specifičnije od toga.”

I drugi sagovornici FN Tragača saglasni su da to što neko ima I2a haplogrupu i ima drevne pretke nije nikakav dokaz da su Srbi ili bilo koji narod kod kojeg je ova haplogrupa dominantna najstariji iz jednog prostog razloga: genetika je mnogo starija od naroda. Dakle, to što jedan pojedinac ima pretka koji je davno naseljavao Evropu ne mora da znači da je narod kojem taj pojedinac danas pripada najstariji. Narodi su istorijske i kulturološke kategorije i biološki su heterogeni.

Evo cele analize.

Ne, Nataša Miljković ne prelazi na televiziju Željka Joksimovića

Dnevni list Kurir objavio je u štampanom izdanju iz jula 2019. vest prema kojoj muzičar Željko Joksimović otvara tri televizije, čija će glavna lica biti voditeljke Nataša Miljković i Maja Nikolić. Nataša Miljković je putem svog verifikovanog Tviter naloga demantovala ovu vest.

Ne, žrtve korone iz Njujorka neće biti sahranjivane po parkovima

Štampano izdanje Kurira iz 8.4.2020. prenelo je pogrešno interpretiranu vest da će se u Njujorku žrtve koronavirusa privremeno sahranjivati u parkovima jer na grobljima ponestaje prostora. Član Gradskog veća Njujorka Mark Levin, čiji tvitovi su pokrenuli ovu zabunu, demantovao je juče ove glasine na Tviteru, a isto je uradio i gradonačelnik Bil de Blazio.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track