NA SABOR U GUČI DOŠLI KINEZI IZ VUHANA I POREZNICI: Prvi udaraju po rakiji, drugi pozatvarali šatre i lokale! OPŠTI HAOS OD JUTROS
Foto: D.Č.

FEŠTA TRUBAČA

NA SABOR U GUČI DOŠLI KINEZI IZ VUHANA I POREZNICI: Prvi udaraju po rakiji, drugi pozatvarali šatre i lokale! OPŠTI HAOS OD JUTROS

Društvo -

Drugi dan Sabora trubača u Guči počeo je tradicionalnom trubačkom budilicom, posle koje je održano takmičenje u narodnom višeboju.

Međutim, festivalsko raspoloženje nekima su pokvarili poreznici koji su došli u inspekcijski nadzor ugostitelja. Posle kontrole, poreska inspekcija zatvorila je više ugostiteljskih lokala i šatri u Guči, na 62. Saboru trubača, zbog neizdavanja fiskalnih računa, što je izazvalo nezadovoljstvo ugostitelja.

Guča
foto: Kurir/Denis Čeković

Biće na gubitku

Oni navode da zakup šatre na Saboru trubača košta 700.000 dinara, a za komunalne troškove vode i struje za tri dana moraju da izdvoje još 220.000 dinara. Prema rečima ugostitelja čije su šatre zatvorene, troškove sada ne mogu da nadoknade i biće na gubitku.

CENOVNIK NA SABORU

  • 700 dinara košta porcija svadbarskog kupusa
  • od 3.000 do 3.900 dinara je kilogram jagnjećeg pečenja
  • od 2.500 do 3.400 dinara košta kilogram prasećeg pečenja
  • od 300 do 580 dinara je pljeskavica
  • 210 dinara košta domaća kafa
  • od 250 do 310 dinara je malo pivo

Inače, 62. Sabor trubača u Guči, od ove godine Guča festival, otvoren je u petak intoniranjem himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjem iz prangija.

Nakon pozdravne reči zdravičara i ovogodišnjeg domaćina, sportiste Željka Tanaskovića, prolomili su zvuci trube Dragačevom, koji neguje najstariju manifestaciju posvećenu trubi u svetu. Domaćin ovogodišnjeg sabora se otvorio sa novčanicom od 100 evra, kojom je zakitio trubače ispod saborske zastave.

Guča, otvaranje
foto: D.Č.

U razgovoru s trubačima saznajemo da ovo nije dobar predznak, jer kažu kako prođu kod spomenika trubaču, pod barjakom, takvu će zaradu svojim kućama doneti iz Dragačeva.

- Pamtimo i bolje dane, kad su evri prštali na sve strane, al' šta da se radi, nadamo se da će večeras pod šatrama biti bolje - rekli su nam trubači.

Raspevani Kinezi

Na otvaranju sabora zatekli smo raspevane goste iz daleke Kine, iz grada Vuhana.

- Za ovaj festival sam čuo od poslovnih partnera iz Srbije, rekli su mi da ako želim da upoznam Srbiju, moram posetiti Guču i Sabor trubača. Zato sam ove godine došao sa suprugom i još dvoje saradnika iz Engleske. Oduševljen sam atmosferom i ljudima, svi su tako topli i neposredni. Hrana vam je izvrsna, a rakija piće bez premca, kakvo dosad nisam pio. Ostaćemo u Guči tri dana, ništa nećemo propustiti - rekao je Cui Tinjung, biznismen iz Vuhana.

Naš sagovornik kaže da u milionskoj zemlji kakva je Kina ne postoji festival koji pronosi samo ime jednog instrumenta, kao što je Dragačevo. Očekuje da će se sa suprugom Fan Jing Li i prijateljima dobro zabaviti.

Guča, otvaranje
foto: D.Č.

Organizatori trubačke fešte tokom vikenda očekuju i do 100.000 posetilaca sa svih strana sveta.

SUKOB TRUBAČA I ORGANIZOTARA

Jedan orkestar otkazao učešće

Ove godine na Saboru trubača učestvuje 16 finalnih orkestara, koji su vizu za Guču stekli na predtakmičenjima u Surdulici, Boljevcu, Kovačici i na Zlatiboru. Prema pravilima takmičenja, trebalo je da bude 17 orkestara, ali je jedan otkazao učešće. Navodno, zbog nesporazuma koji već duže traje između organizatora i trubača.

Naime, ove godine se prvi put dogodilo da nijedan od četiri prošlogodišnja pobednika nije prošao kvalifikacije na predtakmičenjima. Organizatori se ove teme nisu dotakli, pa ostaje da se vidi šta je radio prošlogodišnji stručni žiri ili su trubači u međuvremenu zaboravili da sviraju.

U toku dana biće održani kocerati beogradskog kulturno-umetničkog društava "Branko Krsmanović" i trubačkih orkestara iz Poljske i Italije.

U večernjim satima najavljeni su kocerti trubačkih orkestara Bojana Krstića, Elvisa Bajramovića, Dragana Pavlovića, Marka Trnavca, Dejana Lazarevića, Saše Krstića i Bojana Ristića.

Finalno takmičenje 17 trubačkih orkestara zakazano je u nedelju, poslednjeg dana Sabora trubača u Guči.

Kurir.rs/D.Č./Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track