KRVAVI PIR PREKINUO DETINJSTVO SRPSKIH DEČAKA U BISTRICI Bol porodice ne jenjava: Ubica se šeta, možda mi se smeje putem (FOTO)
Foto: Kosovo Online

20 godina bez pravde

KRVAVI PIR PREKINUO DETINJSTVO SRPSKIH DEČAKA U BISTRICI Bol porodice ne jenjava: Ubica se šeta, možda mi se smeje putem (FOTO)

Društvo -

Parastosom u Crkvi rođenja presvete Bogorodice, a potom i na grobovima ubijenih dečaka, Ivana Jovovića i Panta Dakića, obeležena je dvadeseta godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. Milisav Dakić, otac ubijenog Panta kaže da im je iz dana u dan sve gore i gore.

Panto Dakić imao je samo 12, a Ivan Jovović 19 godina. Otišli su da se tog toplog avgustovskog dana sa drugovima okupaju u Pekoj Bistrici, kada su prekinuti njihovi snovi.

Panto Dakić, Milisav Dakić
foto: Kosovo Online

"Dokle će ovo da traje ne zna se. Nama Srbima nije dobro, ne znam da li će se išta preduzeti, ne samo za ubistvo Ivana i Panta, već za sva ubistva na Kosovu. Apelovao bih na sve organizacije, strukture, da se uključe. Za mene je osećaj isti kao i onog dana, i trajaće dok mi traje duša", kazao je Dakić.

Ni posle dvadeset godina počinioci ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu nisu pronađeni, a istražitelji Euleksa su krajem 2010. obustavili istragu.

Dakić dodaje da ne očekuje da se istraga nastavi i kako kaže nema informacija o tome.

"Nas niko ne obaveštava, jedino vi novinari kada dođete. Za nas bi značilo da se otkrije ko je ubica. Zamislite ubica mog deteta šeta, možda mi se smeje putem, bio bih najsrećniji kada bi moglo da se sazna i sve okonča", poručio je Dakić.

Na dan ubistva Dakića i Jovovića, ranjeni su i Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Panto Dakić, Milisav Dakić
foto: Kosovo Online

Đorđe Ugrenović, jedan od četvoro dece koja su 13. avgusta 2003. ranjena, rekao je da sećanja ne blede ni posle dvadeset godina. Kaže, da je pošlo dvadeset godina od ubistva njegovih drugova, ali da slika događaja ne bledi, a posebna je bol, priča, što niko od odgovornih nije pronađen.

"Muči nas mnogo sve to. To je bio veliki zločin i veliki udarac za nas u Goraždevcu. Tog dana se sećam kao da je danas bilo, taj pečat je neizbrisiv. Išili smo da se kupamo na reci, mi nismo išli na more, na zimovanja, za nas je reka bila sve, mesto gde smo mogli da se rashladimo. Bilo je oko stotinak dece, i onda se desila rafalna paljba koja je pokosila Panta i Ivana i nas", priča Ugrenović.

Ugrenović ističe da sa svojom porodicom planira da ostane u Goraždevcu.

"Imam četvoro dece, i trudiću se da Ivana i Panta uvek spominjem da se ne zaborave i da uvek budu sa nama", poručio je Ugrenović.

Prastosu nastradalima prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Miloš Terzić koji je potom i poližio venac na spomeniku svim stradalima od Albanaca u centru sela.

"Tog dana pucali su na srpsku decu i udarili na ono što nam je najvrednije i gde smo najosetljiviji. Pucali su na decu, i mogu da kažem da to nije bio samo pucanj na decu već na čitavu Srbiju. Danas 20 godina od tog monstruoznog čina, srpska deca na KiM žive u strahu, izolaciji, neizvenosti. I ove 2023. godine imali smo pokušaj albanskih terorista da ubiju srpsku decu i to na Badnji dan. Jedina krivica Ivanova i Pantova 2003. godine je ta što su želeli da nose ponosno srpsko ime ovde u Metohiji i da zajedno sa svojim roditeljima, ne želeći nikomo zlo, ostanu i opstanu na vekovnim ognjištima", kazao je Terzić.

Terzić dodaje da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM uvek biti uz srpski narod u Metohiji, dodajući da će zločin ostati upamćen kao jedna od najvećih mrlja za međunarodnu zajednicu.

"Republika Srbija neguje kulturu pamćenja i seća se svojih stradalnika i nevino stradale dece u Goraždevcu, Jasenovcu i na Petrovačkoj cesti, a naš zadatak i budućih generacija jeste da tražimo pravdu koja se očigledno negde izgubila. Sa ovog mesta šaljemo poruku međunarodnoj zajednici, ali i onima u Prištini, da su Srbi na KiM složni, ujedninjeni u bolu i tuzi, a srpska država je velika podrška i neće dozvoliti nove pogrome, proterivanja, etnička čišćenja, i ubijanja srpske dece, ne zato što to neko u Prištini ne želi, očigledno je da želi, a to smo videli na Badnji dan, već jer Srbija to nikada neće dozvoliti", zaključio je Terzić.

U Goraždevcu se u znak sećanja na Ivana i Panta održava memorijalni turnir u fudbalu "Sećanje na Ivana i Panta", sutra na dan kada se zločin desio biće odigrano finale.

Sredstva koja su uplatili učesnici - ekipe iz Goraždevca, Velike Hoče i Orahovca biće donirana za obnovu Crkve rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Kurir.rs/KosovoOnline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja