JEDINSTVEN SLUČAJ U PROKUPLJU, MUZIČAR TUŽI GRAD ZBOG DUGOVA! Boban: Punih 5 godina se ganjam s njima! Zbog njih sam i OVO uradio!
Foto: Kurir Biljana Roganović, Biljana Roganović

traži svoja prava

JEDINSTVEN SLUČAJ U PROKUPLJU, MUZIČAR TUŽI GRAD ZBOG DUGOVA! Boban: Punih 5 godina se ganjam s njima! Zbog njih sam i OVO uradio!

Društvo -

Boban Stanković (48) iz Prokuplja, koji je 2018. godine dobio status samostalnog umetnika, pet godina ne može da ostvari svoje zakonom zagarantovano pravo na poreze i doprinose, te je rešio da tuži Grad Prokuplje zbog toga.

Kako su na njegove zahteve, apele, molbe da poštuju zakon u lokalnoj samoupravi ostali gluvi, on se početkom godine prijavio u Beograd i rešio problem. Sada mu se redovno uplaćuju porezi i doprinosi, ali iz beogradske kase.

Boban Stanković
Boban Stankovićfoto: Kurir Biljana Roganović, Biljana Roganović

- Ovo je strašno. Punih pet godina se ja ganjam s njima, pozivam na zakon, oni ignorišu. Čak je i SEUMS slao dopis da moraju da mi plaćaju, ali niko ne reaguje - žali se Stanković za Kurir.

Objašnjava da je on jedini muzičar sa ovim statusom u Prokuplju, a da zapravo novac za njegove poreze i doprinose daje država, te lokalna samouprava samo treba da potražuje te pare.

U Zakonu o kulturi, koji je donet još 2009. godine, u članu 70 navodi se da se "doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosi za zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike iz člana 58. stav 2. ovog zakona obezbeđuju u budžetu jedinica lokalne samouprave".

Boban Stanković, Prokuplje
foto: Kurir Biljana Roganović, Biljana Roganović

- Kada sam im se obratio, rekli su mi da nemaju sredstva! U međuvremenu, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je tražio od Doma kulture, u kojem nikada nisam radio, da ga izveste da li sam ja zaslužan za razvoj grada, iako nikada nisam bio zaposlen u Domu kulture i oni to znaju. Dakle, to se svelo na sitničarenje i jedan potpuni apsurd, koji nisam mogao više da izdržim, pa sam se po savetu prijavio u Beograd i već prvi mesec dobio sam ono što mi zakonom sleduje. I dok se druge sredine ponose svojim sportistima, umetnicima, u Prokuplju ih odbacuju - očajan je Stanković.

Boban Stanković, Prokuplje
foto: Kurir Biljana Roganović, Biljana Roganović

Dodaje da je tokom svoje muzičke karijere dobio sve najznačajnije državne nagrade, organizovao nekoliko humanitarnih koncerata u Prokuplju, čitavog života dobrovoljno učestvovao u svim manifestacijama kada su ga zvali, te da mu nije jasno zašto se i taj njegov rad ne ubraja u "doprinos gradu".

- I da ništa nisam radio za grad, o kojem uvek pričam sve najlepše kada negde odem da sviram, njihovo je da poštuju zakon, a on nalaže da mi se uplaćuju porezi i doprinosi. Nažalost, u Prokuplju se ne poštuje zakon - zaključuje on.

Još uvek živi u ovoj sredini, ali sada za svaku sitnicu mora da putuje do Beograda, bilo da je reč o lekarskom pregledu, registraciji vozila ili nekom drugom administrativnom poslu.

Novinar Kurira je mejlom postavio pitanja gradonačelniku Prokuplja Milanu Aranđeloviću povodom ovog slučaja, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Kurir.rs/ B. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track