"BIĆE NAPADA I PSOVKI, PRIBLIŽAVA SE POČETAK GODINE" Antić o povlasticama školaraca u Beogradu: Da li je moglo drugačije?
Milorad Antić o besplatni udžbenicima za školarce, Foto: Kurir TV

kurir tv

"BIĆE NAPADA I PSOVKI, PRIBLIŽAVA SE POČETAK GODINE" Antić o povlasticama školaraca u Beogradu: Da li je moglo drugačije?

Društvo -

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima programa Milicom Marković i Milošem Anđelkovićem o povlasticama u vidu besplatnih udžbenika koje bi srednjoškolci i osnovci dobili u Beogradu, povodom početka školske godine.

udžbenici
foto: Kurir TV

Na pitanje voditelja da li, ovo treba regulisati na nivou čitave zemlje, Antić je istakao zbog čega je glavni grad izuzetak, ako ne u svakom, onda u ovom smislu.

Milorad Antić
foto: Kurir tv

On smatra da je gradska vlast našla za shodno da obezbedi besplatne učenike, a jedan od razloga je to da je Beograd grad sa najvećim brojem učenika u Srbiji i najskuplji grad u Srbiji.

- Za srednje stručne škole imate veliki broj udžbenika koji se ne štampaju, već se za pojedine stručne predmete mora snalaziti i kopirati. A da li treba obezbediti na nivou čitave države? - pita se Antić.

Besplatni udžbenici će svakako biti olakšica roditeljima, ali Antić smatra da nije potrebno regulisati to na nivou države već da je to na lokalnim samoupravama da reše.

Govoreći o ogromnim troškovima života u Beogradu, Antić podseća da je glavni grad Srbije najskuplji te da bi bilo očekivano da veći gradovi obezebede deci tu mogućnost.

- Nisam gledao finansijski plan nijednog grada, ali smatram da može, ne u svim lokalnim zajednicama, ali u većini da. Veliki broj lokalnih zajednica nema toliko srednjih škola... Ne treba opterećivati državu time - rekao je Antić.

Govoreći o zapostavljenosti drugih opština, voditelj je podsetio na manja mesta gde je možda i teže obezbediti udžbenike deci, Antić veruje da će biti još pobuna.

- Biće još veći napadi naročito kada se približava školska godina i izdvajate dodatni novac. Dolaziće psovke, ljudi će biti namrgođeni i ljuti, a moja preporuka je da se uputi gradskoj vlasti zašto je tako postupila i da li je mogla da postupi drugačije. Roditelj koji nemaju socijalni rad pomaže za kupovinu udžbenika.... - rekao je Antić i naglasio da svi treba da slede ovu inicijativu:

- Vidim ovo kao pozitivan iskorak. Neka lokalne samouprave traže više budžeta za ovu ideju i to je moje mišljenje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:17

OSNOVNA ŠKOLA BRATSTVO PONOS NOVOG PAZARA! Posle rekonstrukcije postala jedna od najboljih u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track