"PUSTILI SMO ĐAVOLA U CRKVU" Verski analitičar izneo CRNE SLUTNJE: Veštačka inteligencija nema dušu, kako će ZAMENITI SVEŠTENIKE?
Draško Đenović o veštačkoj inteligenciji, Foto: Shutterstock

budućnost na pomolu:

"PUSTILI SMO ĐAVOLA U CRKVU" Verski analitičar izneo CRNE SLUTNJE: Veštačka inteligencija nema dušu, kako će ZAMENITI SVEŠTENIKE?

Društvo -

U junu mesecu ove godine Čet-bot s veštačkom inteligencijom (AI) zamolio je vernike u punoj crkvi Svetog Pavla u nemačkom gradu Firtu da ustanu s klupa i da se pomole.

Financial Times, Fajnenšl Tajms, IT, AI, veštačka inteligencija
foto: Shutterstock

ChatGPT, oličen u avataru bradatog čoveka na ogromnom ekranu iznad oltara, počeo je da drži službu pred više od 300 ljudi na eksperimentalnoj službi u luteranskoj crkvi. Vernici u crkvi su pažljivo slušali kako je veštačka inteligencija propovedala o ostavljanju prošlosti iza sebe, fokusiranju na izazove sadašnjosti, prevazilaženju straha od smrti i nikada ne gubeći poverenje u Isusa Hrista. Da li programi veštačke inteligencije mogu da stvore svete spise i nove verske pokrete, zapitao se i BBC u analizi ovog fenomena. Stručnjaci veruju da bi veštačka inteligencija uskoro mogla da pomaže sveštenstvu na način na koji pomaže novinarima da pišu najnovije vesti ili programerima da kodiraju.

Draško Đenović
foto: Kurir tv

O ovoj temi danas razgovarali su voditelji emisije Puls Srbije sa Draškom Đenovićem, verskim analitičarem.

Verski analitičar je dao primer da je veštačka inteligencija sposobna da napravi izuzetnu propoved uz samo par datih smernica i to takvu da se ne može razlikovat od ljudskog. Osvrnuo se na propoved u nemačkom gradu Firtu.

- Izabrali su crnca u Nemačkoj za tu propoved i službu i hteli su da naprave to nestvarno. Želeli ili ne, AI ulazi u crkve, a stariji će se možda češkati zato što smo pustili đavola u crkvu - rekao je Đenović.

08:40

DA LI ĆE I SVEŠTENIKE ZAМЕNITI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA?

On se prisetio svog odrastanja i čitanja Svetog pisma na papiru.

- Nedavno mi se javio jedan klinac koji je rekao, pročitao sam Sveto pismo, i to na mobilnom telefonu. Imate Đuro Daničić prevod i autentične prevode na internetu Svetog pisam. Jedna prošlogodišnja studija pokazuje da 60 odsto mladih daje prednost štampanom izdanju Svetog pisma, ali nakon Korone, mnoge male crkve se nikada nisu oporavile jer se pokazalo da je jeftinije imati "Zoom" nego plaćati propovednika... - rekao je Đenović i dodao:

- Postoje sitne reči koje veštačka inteligencija neće moći da prevede. Ona nema dušu. Ko će da razume neku bakicu kojoj je teško zbog bilo čega? Njoj treba neko da je ohrabri, a veštačka inteligencija šta će da uradi? Ona će poslati poruku iz crkvenog pisma i tradicije, ali neće moći da je razume, ni njenu emociju. Mislim da će ljudski rod uvek imati potrebu za empatijom. Pitanje je ovde šta će se desiti sa crkvom i koliko će trebati sveštenika. Možda će jedan sveštenik biti dovoljan za sve crkve... U psihologiji već imamo ono ko će biti odgovoran ako neko da savet, a ta osoba se posle toga ubije? - naveo je samo neke bojazni Đenović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track