MAKRON PORUČIO: Beograd i Priština da sprovedu francusko-nemački predlog ili ćemo razmotriti VIZNU POLITIKU!
Foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT

upozorenje

MAKRON PORUČIO: Beograd i Priština da sprovedu francusko-nemački predlog ili ćemo razmotriti VIZNU POLITIKU!

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da se od Beograda i Prištine očekuje angažovanje na sprovođenju francusko-nemačkog predloga, kao i da će biti razmotrena vizna politika ukoliko se strane ne budu ponašale odgovorno, prenosi RTV.

- Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane - poručio je Makron na konferenciji za medije.

Olaf Šolc
foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP / Profimedia

On je dodao da se očekuje "jasno angažovanje" obe strane u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova, kao i ponovno učešće Srba u institucijama.

- Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region - naveo je Makron.

Kako je naglasio, Francuska i Nemačka preuzele su određene obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će, prema njegovim rečima, biti razmotrena ukoliko se strane ne budu ponašale odgovorno.

- Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu - upozorio je francuski predsednik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track