"NA OVAJ DAN ŽELIMO DA UKAŽEMO DRUŠTVU NA VAŽNU STVAR" Igor Jurić: Država bi trebalo da podeli statistiku sa građanima (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NA OVAJ DAN ŽELIMO DA UKAŽEMO DRUŠTVU NA VAŽNU STVAR" Igor Jurić: Država bi trebalo da podeli statistiku sa građanima (VIDEO)

Društvo -

Širom sveta 30. avgust se obeležava kao Međunarodni dan nestalih sa ciljem prisećanja na nestale osobe. Svaki nestanak je razlog za brigu zbog opasnosti savremenog društva u kojem je sveprisutna trgovina ljudima, seksualna i rodna eksploatacija kao i trgovina organima.

U Novom Sadu je ovaj dan obeležen pod sloganom: "Nestali ne smeju biti nevidljivi".

Aleksinac, silovanje, dete, Igor Jurić
foto: Kurir TV

Ovim povodom, sagovornik Kurir televizije u emisiji "Puls Srbije" je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Prvo se osvrnuo na statističke podatke, pa je naglasio da je jako bitno i da se podrška ukaže porodicama nestalih lica:

- Ono što mogu reči za statističke podatke, odnosno ono što je MUP objavio na preseku 2022. na 2023. godinu, jeste da se pod nestalim vodilo 1801 lice, i to je podatak za punoletne osobe. Od toga je 1620 pronađeno. Na ovaj dan želimo da skrenemo pažnju na fenomen nestalih osoba i koliko je važno da budemo podrška porodicama nestalih lica. Definitivno nakon potrage, kako god se ona završila, ostaje velika trauma porodicama, koje često zaboravljamo, zato i apelujemo da svako ko u svom okruženju ima nekoga ko traži svoje najmilije, da im budu podrška jer je karakteristično da takve porodice budu ostavljene i same.

00:59

NAŠA ORGANIZACIJA POMAŽE PORODICAMA NESTALIH LICA Jurić apeluje: Važno bi bilo da država podeli statistiku sa građanima

Nedugo zatim, spomenuo je Javni registar nestalih lica u Srbiji:

- Javni registar nestalih lica ne postoji u Srbiji, odnosno ne postoji onaj koji je tačan, a nadamo se da će i to zaživeti. Mi kao organizacija vodimo registar nestalih lica, pomažemo njihovim porodicama, međutim, zaista bi važno bilo da država vodi evidenciju i da tu statistiku zaista podeli sa građanima jer će na taj način pomoći u potrazi za nestalim licima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:30

Igor Jurić za Kurir TV otkrio: Ovo se pokazalo izuzetno u zemljama gde VEĆ POSTOJI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja