MINISTARKA PROSVETE O MALTRETIRANOJ PROFESORKI IZ TRSTENIKA: Vrlo sam zainteresovana za slučaj, ovo smo zatražili da se uradi!
Marija Stevanović i Slavica Đukić Dejanović, Foto: Nenad Kostić, Printscreen/Prva TV

Potrebna je pomoć

MINISTARKA PROSVETE O MALTRETIRANOJ PROFESORKI IZ TRSTENIKA: Vrlo sam zainteresovana za slučaj, ovo smo zatražili da se uradi!

Društvo -

Marija Stevanović, profesorka engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku, koju su u novembru prošle godine trojica učenika maltretirala i ponizila izmakavši joj stolicu pa video-snimak plasirali na društvene mreže, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi završila je kao tehnološki višak, a onda joj dato da predaje samo jedan čas nedeljno!

Ostatak plate zarađivaće radeći u biblioteci u druge dve osnovne škole, s nepunim fondom časova... Ali ono što je važno jeste da ima punu podršku Ministarstva prosvete!

Ovo je nakon Kurirovog teksta za naš list poručila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović
foto: Nenad Kostić

- Ministarstvo prosvete je dalo instrukcije Tehničkoj školi u Trsteniku da odnos prema ovoj profesorki, koja je doživela zaista veliku neugodnost, bude što korektniji. Priča o nedovoljnom broju časova je počela mnogo pre incidenta, koji je s pravom skrenuo pažnju javnosti na sam događaj. Ono što je urađeno to je da je sabran broj časova u biblioteci i broj časova koje ona ima iz obrazovnog dela - objasnila je ministarka Đukić Dejanović i istakla:

- Ja sam, naravno, vrlo zainteresovana za ovaj slučaj. Pratiću i tražiti mogućnost da se njen profesionalni status učini što kvalitetnijim, ali prosto moramo poštovati i norme i zakon u tom slučaju.

Ministarka naglašava i da će Tehnička škola u Trsteniku morati da vidi da li ima mogućnosti da obezbedi profesorki još časova engleskog.

Trstenik, Tehnička škola Trstenik
foto: Printscreen Youtube

- Mi smo takvu sugestiju dali ovoj školi. Dakle, u okviru postojećih mogućnosti učiniće se sve što je moguće u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Takođe, dali smo i instrukciju da se pokuša i s drugim srednjim školama u kojima eventualno nema dovoljno nastavnika engleskog jezika. Ovo jeste jedno od etički bitnijih pitanja na koje ću svakako obratiti pažnju i u narednom periodu. A profesorka ima podršku Ministarstva prosvete u smislu da neprijatnost koju je doživela ne sme biti prevelika privilegija, ali nikako ne sme biti kažnjena dodatno - istakla je Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović
foto: Nenad Kostić

Takođe, dodala je i da nju interesuje svaki prosvetni radnik u našoj zemlji, a posebno onaj koji doživi ovakvu ili bilo kakvu drugu nepravdu, traumu:

- Početak školske godine u Srbiji za mene je bio najvažniji zadatak. Ja sam se uporedo bavila uputstvima koja je dalo ministarstvo kako će proteći prvi dan škole, prva nedelja, koja je tematska, a ujedno i obilazim škole. Svakako ću i dalje pratiti i situaciju u Tehničkoj školi u Trsteniku i slučaj profesorke. Podsetimo, podršku profesorki Stevanović pružio je i Forum srednjih stručnih škola.

Advokat Nebojša Perović

Sud može naložiti privremenu meru da joj se fond vrati

Advokat Nebojša Perović rekao je na Kurir televiziji da je naša zajednica trebalo da ovom slučaju pristupi s više osećaja.

Nebojša Perović, Trstenik
foto: Kurir TV, Privatna Arhiva

- Nama advokatski kodeks ne dozvoljava da unapred pričamo o sudskim postupcima, ali sud može naložiti privremenu meru i da se fond časova vrati. Sud može naložiti to. U Japanu se svi klanjaju caru, a car se klanja samo i jedino učitelju! Kod nas se izgubilo to da profesori prave čoveka koji je vredan i radan, nego sve imamo neku pedagogiju, psihologiju i metodologiju. Profesor sada o svemu piše izveštaj. Prigovori se zloupotrebljavaju, nakon nekoliko dana jedinica vrlo brzo može da bude četvorka. Mislim da pristup obrazovanju mora da bude drugačiji - rekao je Perović.

Nakon incidenta u trsteničkoj školi jedan od učenika koji je maltretirao profesorku ispisao se iz škole tokom vaspitno-disciplinskog postupka, a nastavničko veće prvobitno je donelo odluku da druga dva đaka budu izbačena iz škole.

ČINJENICE

  • 77 odsto fonda ima profesorka Marija Stevanović
  • 1 čas engleskog drži sedmično u Tehničkoj školi
  • radiće i u bibliotekama u dve osnovne škole
  • oko 60.000 dinara imaće platu
  • 20.000 dinara joj je manja plata nego prošle godine

Međutim, ova odluka je poništena jer je utvrđeno da je tadašnji direktor Milan Glidžić napravio propuste u proceduri. Nakon toga je sproveden pojačan vaspitni rad sa učenicima, a kažnjeni su smanjenom ocenom iz vladanja.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

06:23

OGLASILA SE PROFESORKA IZ TRSTENIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track