ŠTA SRBIJA MOŽE DA NAUČI OD GRČKE? Stručnjak za bezbednost ukazao na katastrofalne greške i NAJSLABIJE KARIKE u sistemu (VIDEO)
Vladimir Cvetković, Foto: AP/Dimtiris Papamitsos, Kurir TV

oluja "danijel"

ŠTA SRBIJA MOŽE DA NAUČI OD GRČKE? Stručnjak za bezbednost ukazao na katastrofalne greške i NAJSLABIJE KARIKE u sistemu (VIDEO)

Društvo -

U jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je profesor na Fakultetu bezbednosti Vladimir Cvetković, i dopisnik Politike iz Atine koja se uključila posredstvom Vibera, Jasmina Pavlović Stamenić u razgovoru o oluji "Danijel" u Grčkoj koja je usledila odmah nakon požara.

Grčka, poplave
foto: EPA/Paschalis Mantis

Cvetković je posebno istakao šta je Srbija naučila od Grčke nakon katastrofa koje su je zadesile. Prema njegovom mišljenju i Srbija je podložna različitim opasnostima.

Predstavio je inicijativu nacrta za smanjenje rizika i redefiniciju uprvaljanja katastrofama i izmenama novih zakona, koji ima proaktivan pristup. Njime će se predvideti i preduprediti eventualne katastrofe.

03:29

ŠTA SRBIJA MOŽE DA NAUČI OD GRČKE? Profesor bezbednosti preporučuje: Ovo su katastrofalne greške i NAJSLABIJA KARIKA u sistemu!

- Prethodni zakon koji smo imali bio je reaktivan, a sada imamo proaktivne mere. Kada analizirate sve katastrofe kao društvene fenomene koji se događaju u Grčkoj, nastaje problem jer je nivo ugroženosti ljudi porastao. Potrebno je dati rekama prostor. Ne treba graditi u blizini reka koji može biti poplavljen ili graditi na mestima koja su seizmički aktivna. Možete preduzeti određene mere - rekao je pa naveo šta je to što Srbija može da uradi:

- Možemo da unapredimo pripremljenost. Najslabija karika u sistemu upravljanja su lokalne samouprave. One imaju obavezu da izrade tačke rizika, ali ne preduzimaju mere da ublaže mere rizika. Ne sprovode obuke. Da li ste videli u poslednjih par decenija, da se sprovode vežbe evakuacije građana? Kako da se građani ponašaju u nekim sličnim situacijama? Imamo mnogo toga da naučimo iz trenutne situacije u Grčkoj... - rekao je Cvetković.

U Srbiji postoji mogućnost korišćenja broja 112 u slučaju nepogoda, koji je trebalo da radi već u julu ove godine, ali izgleda da on nije bio u funkciji kada je to bilo potrebno. Cvetković je objasnio zbog čega je broj pre svega uveden.

- Informaciono komunikacioni sistem za rano obaveštavanje građana odnosno broj 112 je vrlo kompleksan. Sektor za vandredne situacije radi na tome. Prema informacijama MUP, takav sistem treba da zaživi u Srbiji, jer su istraživanja pokazala da, ako su građani blagovremno obavešteni, stopa preživljavanja je visoka - dodao je Cvetković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track