DANI LUDAJE U KIKINDI: Slavlje najvećih i najneobičnijih tikvi!
Foto: Promo/ Čedomir Vujanić

DANI LUDAJE U KIKINDI: Slavlje najvećih i najneobičnijih tikvi!

Društvo -

Septembar je vreme kada grad Kikinda oživljava svoju najprepoznatljiviju manifestaciju – Dane ludaje. Ova čarobna svetkovina, koja se ove godine od 14. do 17. septembra održava po 38. put, privlači posetioce iz celog regiona kako bi slavili ljubav prema tikvama i učestvovali u nizu raznolikih aktivnosti. Inače, ludaja je specifična sorta bundeve koja raste u ovom delu Srbije, pa je manifestacija nazvana po njoj.

Dani Ludaje
foto: Promo/ Čedomir Vujanić

Centralna tačka svetkovine je izbor najtežih, najdužih i najneobičnijih tikvi. Takmičari, profesionalni, ali i amaterski uzgajivači, donose najimpresivnije plodove tikve kako bi se nadmetali za prestižnu titulu najbolje. Atmosfera je ispunjena uzbuđenjem dok se meri svaka tikva i ocenjuju njena težina i oblik. Ovaj događaj je omiljen među posetiocima, a titula lude tikve dodeljuje se pobedniku, što predstavlja veliku čast među uzgajivačima.

Dani Ludaje
foto: Promo/ Čedomir Vujanić

Osim takmičenja u uzgoju tikvi, Dani ludaje nude bogat kulturni program. Posetioci mogu uživati u raznovrsnim koncertima, nastupima folklornih ansambala, umetničkim izložbama i tradicionalnim igrama. Ulice Kikinde za vreme manifestacije postaju pravo malo umetničko i kulturno carstvo.

Jedan od nezaobilaznih trenutaka tokom Dana ludaje jeste povorka kroz grad. U njoj učestvuju lokalni umetnici, mažoretkinje, folklorna društva i mnogi drugi, stvarajući šaren i veseo prizor koji oduševljava posetioce.

Dani Ludaje
foto: Promo/ Čedomir Vujanić

Manifestacija je poznata i po svom bogatom gastronomskom aspektu. Posetioci imaju priliku da probaju različite specijalitete od tikve, kao što su čorbe, pite i kolači. Ovo je odlična prilika da se upoznaju s tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom.

Dani Ludaje
foto: Promo/ Čedomir Vujanić

Jedan od značajnih trenutaka u istoriji Dana ludaje u Kikindi jeste njihovo učlanjenje u svetsku asocijaciju “Great Pumpkin Commonwealth” 2022. godine. Ovo priznanje potvrđuje značaj i kvalitet manifestacije, stavljajući je u svetski kontekst takmičenja u uzgoju tikvi.

Dani ludaje u Kikindi nisu samo manifestacija za zaljubljenike u tikve, već i prilika za druženje i uživanje u bogatom kulturnom nasleđu ovog regiona. Ova manifestacija čuva tradiciju uzgoja tikvi i neguje duh zajedništva. Ako želite da doživite jedinstveno iskustvo i provedete nezaboravan vikend, posetite Dane ludaje u Kikindi i budite deo ovog čarobnog slavlja tikvi.

Sasvim sigurno ćete uživati u spoju tradicije, kulture i zabave ukoliko od 14. do 17. septembra posetite ovaj prelepi deo Srbije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja