MODELE SRPSKIH METEOROLOGA KORISTE NA SVIM KONTINENTIMA! Ristić: Sad svi shvataju da je prevencija od nepogoda KLJUČNA STVAR
Ivan Ristić i Stiv Slepčević, Foto: Kurir TV

kurir tv

MODELE SRPSKIH METEOROLOGA KORISTE NA SVIM KONTINENTIMA! Ristić: Sad svi shvataju da je prevencija od nepogoda KLJUČNA STVAR

Društvo -

Nakon ekstremnih katastrofa koje su sve češća pojava širom sveta, mnoge države ozbiljno razvijaju strategije o prevenciji od elementarnih nepogoda.

Srbija ima veliki potencijal da bude spremnija za moguće vremenske neprilike i posledice koje one donose.

Ivan Ristić, Stiv Slepčević
foto: Kurir tv

Ovog jutra na Kurir televiziji, novinar Saša Dobrijević doneo je priču o dva čoveka koji su inovativni u onome što rade, a svoje iskustvo žele da primene u matičnoj zemlji.

Njihova ideja je da u Srbiji plasiraju projekte koji mogu umnogome da pomognu u slučaju elementarnih nepogoda.

Ivan Ristić, Stiv Slepčević
foto: Kurir tv

Ivan Ristić, meteorolog, izumeo je model koji može da pomogne u predviđanju superćelijskih oluja i padavina do 18 časova unapred.

- Taj model ne može da vidi superćelijske oluje i zato mora da se koristi i radar. Ovaj model koristi i u Americi i Italiji i Kini, a Danci je koriste za prognozu koliko će obnovljive energije biti korišćene. Testirao sam ovaj program baš pred grad i svi su poslušali. To je bilo objavljeno u Kuriru i svi su to videli! - rekao je Ristić.

Ivan Ristić, Stiv Slepčević
foto: Kurir tv

Model Ivana Ristića već se koristi u skoro celoj Evropi i može da upozori ljude na vreme.

Još jedna priča koju su gledaoci jutarnjeg programa Redakcija mogli da vide je o Stivu Slepčeviću – stručnjaku za prevenciju i saniranju posledica od katastrofa.

Ivan Ristić, Stiv Slepčević
foto: Kurir tv

Rođen u Ohaju u Americi čiji je otac iz Šašinca kod Sremske Mitrovice, a majka iz Markovca u Banatu, jedini ima privatnu firmu za prevenciju i saniranje posledica od elementarnih nepogoda.

On je rekao da je rođen u Americi, ali srce mu je gde su mu i koreni - iz Srbije i zbog toga želi da donese svoje iskustvo u matičnu zemlju.

- Kada vidim da nešto može da se poboljša kažem sebi - ovo je moj izazov. Kako bi bilo da provedem neko vreme ovde i da dovedem ovde moje ljude da pomognu na terenu kada su nepogode i hitni slučajevi. Ideja je da budemo most između Srbije i Amerike. Zemljotres je zemljotres, ali ako uspem da donesem znanje u zemlju odakle potičem, to je kao da sam joj se odužio - rekao je Slepčević.

06:06

NEVEROVATNI MODELI SRPSKIH STRUČNJAKA ZA PREDVIĐANJE ELEMENTARNIH NEPOGODA: Svetski prihvaćeni genijalni izumi

Svet je već odao priznanje srpskom meteorologu Ivanu Ristiću koji je naglasio da sve što radi - radi besplatno, ostaje da Srbija primeni znanje ovih stručnjaka u potpunosti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

50:25

USIJANJE 14.09.2023.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja