POJEDINI RODITELJI SE BUNE ZBOG PLAĆANJA OBEZEBEĐNJA! Jedna majka im očitala lekciju: DRAMITE za 250 dinara mesečno za svoje dete!
Foto: Shutterstock

POLEMIKA

POJEDINI RODITELJI SE BUNE ZBOG PLAĆANJA OBEZEBEĐNJA! Jedna majka im očitala lekciju: DRAMITE za 250 dinara mesečno za svoje dete!

Društvo -

Iako je bezbednost dece na prvom mestu, mnogi roditelji se bune, jer pored brojnih troškova moraju da izdvajaju novac i za školskog čuvara!

Neki roditelji tvrde da im je nametnut trošak od 1.000 dinara, pa i više, po polugodištu za angažovanje obezbeđenja.

- U osnovnoj školi na Vidikovcu roditeljima je nametnut trošak od 1.000 dinara po polugodištu za angažovanje obezbeđenja (pored policije koja je prisutna u školi) za koje roditelji nisu bili ni anketirani - požalio se jedan roditelj na Instagram stranici "Serbialive Beograd".

obezbeđenje, škole, roditelji, deca, čuvar
foto: Printscreen Instagram serbialive_beograd

Jedan korisnik naveo je da o tome odlučuje savet roditelja.

- Nije obavezno, ali se preporučuje da svaka škola ima dodatno obezbeđenje - navodi se u jednom od komentara.

1 / 3 Foto: Printscreen Instagram serbialive_beograd

Jedan roditelj napisao je da đaci u jednoj srednjoj školi u Barajevu daju po 4.800 dinara za celu godinu.

- U školi na Banovom Brdu je 2.000 dinara po polugodištu - napisao je jedan roditelj.

Neki su se pitali čemu angažovanje dodatnog obezbeđenja pored policajaca, dok su sa druge strane neki roditelji stava da je neophodno i dodatno obezbeđenje, kao i da je bezbednost dece na prvom mestu.

- I treba da postoji obezbeđenje, deca su sve gora i gora. Mi plaćamo dobrovoljno. To bude oko 250 dinara mesečno, to vam je puno? Šta nam se sve radi o glavi, a vi dramite za 250 dinara mesečno za svoje dete - navodi se u jednom od komentara.

Sa druge strane ima i onih koji se prijave da će platiti taj trošak, što ne učine i taj dug na kraju pokriva škola, što je za Kurir potrdio i Milan Krstić direktor OŠ "Pavle Savić".

- Prošle godine je oko 900 roditelja dalo saglasnost da će da plati tu uslugu i mi smo im dali uplatnice. Naplatili smo svega 600 i nešto, ostatak je morala da nadomesti škola. Kada je u pitanju bezbednost dece ne treba komentarisati novac, to je pet dinara dnevno. Neki roditelji jesu saradljivi, neki su manje, ali činjenica je da je svakoj školi neophodno obezbeđenje - istakao je Krstić.

Milorad Antić

Roditelji moraju prestati da kukaju na škole

Milorad Antić predsednik Foruma srednjih stručnih škola napominje da je obezbeđenje neophodno za čitavu školu.

- Posebno je neophodno u dvorištima, tu se svašta može desiti, od tuče, do svađe, ako se nešto desi, posle će biti kriv nastavnik, direktor, ministarstvo, Vlada, itd. Roditelj je dominantan u svemu i svačemu i ako nađete obezbeđenje, njima ne odgovara, oni moraju da shvate neke stvari i da prestanu da kukaju na škole i da prihvatu tu odluku, koja je odluka većine. Bezbednost dece mora biti na prvom mestu, to je interes čitavog društva - rekao je Antić

Naglasio je da se obezbeđenje angažuje odlukom saveta roditelja koji imenuje komisiju od tri člana, nakon čega se raspisuje javna nabavka.

- Imamo dežurne nastavnike, imamo video-nadzor, kamere, školskog policajca, ali se procenjuje da je to nedovoljno i zato se angažuje fizičko obezbeđenje. To bi trebalo da rade lokalne samouprave, međutim to se ne dešava i škola radi to na dobrovoljnoj osnovi odlukom savetom roditelja - naveo je Krstić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track