"NISU DOVOLJNI JEDAN PSIHOLOG I PEDAGOG U ŠKOLI" Ljiljana Marković: Deca kada žele promenu, NISU SIGURNA KAKO TO DA URADE
Foto: Svyatoslav Lypynskyy / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir tv

kurir tv

"NISU DOVOLJNI JEDAN PSIHOLOG I PEDAGOG U ŠKOLI" Ljiljana Marković: Deca kada žele promenu, NISU SIGURNA KAKO TO DA URADE

Društvo -

Roditelji učenika jedne osnovne škole u beogradskoj opštini Voždovac zabrinuti su zbog incidenta koji se desio u školskom toaletu prošle nedelje, kada su učenici sedmog razreda mlađem dečaku ponudili besplatnu drogu, zbog čega je on doživeo traumu.

TRUMA U ŠKOLI:

Roditelji učenika jedne osnovne škole u beogradskoj opštini Voždovac zabrinuti su zbog incidenta koji se desio u školskom toaletu prošle nedelje, kada su učenici sedmog razreda mlađem dečaku ponudili besplatnu drogu, zbog čega je on doživeo traumu!

- Učenik (ime poznato redakciji) u petak je imao izuzetno neprijatnu i traumatičnu situaciju u školi. Za vreme fizičkog je pitao učiteljicu da ode do toaleta. Tamo su bila dva starija dečaka, a jednog od njih je video u školi nekoliko dana ranije i čuo je da su sedmaci. Dečaci su ušli za njim u toalet, nešto su dobacivali, a onda ga je jedan jako uhvatio za ruku i nije mu neko vreme dozvoljavao da zatvori vrata od kabine. Tu ga je upitao: "Mali, hoćeš malo besplatne droge?" i onda počeo da pretresa sebi džepove - priča za Kurir otac jednog od drugova tog đaka, naglašavajući da su roditelji dobili uznemirujuću poruku sa ovakvim sadržajem.

On dodaje i da se dečak zatvorio u kabinu sav isprepadan.

Da li se droga ozbiljno približila školama, koliko sve to može biti opasno o tome su razgovarali Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost i Ljiljana Marković, specijalni pedagog.

Ljiljana Marković
foto: Kurir tv

Marković je istkla da se ništa ne preduzima po pitanju preveniranja, nego se rešavaju posledice.

- Mi u lokalnim zajednicama nemamo resurse da radimo sa decom koja se nađu u ovim problemima - rekla je Marković.

Na pitanje voditeljke Olje Lazarević kakve posledice ova situacija ostavlja na dete Marković odgovara:

- Dete je pravilno postupilo što se obratilo odrasloj osobi, jer se deca obično obraćaju svojim vršnjacima i nemaju poverenja u roditelje i odrasle osobe - a to je najbitnije. Odrasli će odreagovati i zaštiti dete - istakla je.

03:55

NIJE DOVOLJAN JEDAN PSIHOLOG I PEDAGOG U ŠKOLI Marković: Deca kada žele promenu, NISU SIGURNA KAKO TO DA URADE (video)

Apel je da se deca obrate ili nastavnicima, ili roditeljima, međutim, prema rečima Lazarević, nakon situacije u ovoj školi u opštini Voždovac odjednom se ne zna ko je odgovoran.

Marković apeluje da ase nadzor pojača ne samo u ovoj školi nego u celom društvu:

- Dobra deca ne dolaze do izražaja zbog mnogo nediscipline. Nije dovoljan jedan psiholog i pedagogo nego služba koja se bavi ovakvom decom, jer deca čak i kada žele da naprave promenu nisu sigurna kako to da urade. Mi radimo sa decom koja su bila zavisna od psihoaktivnih supstanca, deca koja su došla u sukob sa zakon, dete ne može samo da savlada sve, ali mora sa njim da se radi intenzivno... Kako funkcioniše sa roditeljima? Kako je njemu van škole?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:32

ŠVERCUJU SVE, OD ŽIVOTINJA, PREKO LJUDI DO DROGA Srpki carinici svakodnevno otkrivaju brojne krijumčare: OVO JE NJIHOV RECEPT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track