DRAGOCENE INFORMACIJE NAM DAJU PREŽIVELI Počasni konzul o otetom srpskom državljaninu: "Aktivirali smo sve kanale!"
Foto: Printscreen/Youtube/CNN, Privatna Arhiva

kurir tv

DRAGOCENE INFORMACIJE NAM DAJU PREŽIVELI Počasni konzul o otetom srpskom državljaninu: "Aktivirali smo sve kanale!"

Društvo -

Potraga za srpskim državljaninom Alonom Ohelom, koga su, bajvberovatnije, oteli pripadnici Hamasa prilikom upada u Izrael, i dalje je u toku.

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, uključio se u jutarnji program Kurir TV i izvestio u kojoj je fazi potraga.

Izrael
foto: AP/Francisco Seco, EPA/Mohammed Saber, Shutterstock

Prema juče ažuriranim podacima i statistikama, kako izraelske komandne pozadine, tako i portparola izraelskih odbrambenih snaga generala majora Daniela Hagarija, broj otetih koji Nikolić naveo je tačno 199.

- Slučaj Alona Oleha, srpskog državljanina nam je poznat. Proveravamo sve aspekte ove mučne situacije. Na vezi smo sa civilinim i vojnim vlastima u Izraelu. Imajući u vidu delikatnost ovih slučajeva, ne bih mogao ništa da kažem o ovoj temi. U stalnom smo kontaktu s preživelima ovog napada i od njih dobijamo dragocene informacije - rekao je Nikolić.

Sa druge strane, Hamas je saopštio da je oteth oko 200. Ono što je najstrašnije u okviru njega su sledeće dve stvari, ističe Nikolić.

- Pod jedan, nije poznato stanje velikog broja otetih, da li su oni uopšte u životu. Sa druge strane, ne mali broj njih su i majke sa malom decom. Tako da sve ovo čini celu konstelaciju vojnih napora izrazito uporedivo složenijom - rekao je Nikolić i dodao:

- Premda moram da priznam da za razliku od prethodnih slučajeva, uključujući slučaje otmice izraelskog vojnika, ovo će nedvosmisleno uticati na mehanizme vođenja ratnih dejstava. Čak je bilo glasova članova porodice koji su zahtevali da ona ne bude uslovljena položajem i stanjem otetih. Što je zaista jedan širok spektar reakcija na ovu tragičnu situaciju. Nažalost i broj poginulih je juče porastao sa izraelске strane. On se popeo na 1400, 4.010 je ranjenih, a preko 7000 raketnih napada sa Gaze je evidentirano na svim područjima Izraela, uključujući čak i severni distrikt, što znači geografski gledano Galileju - saopštio je Nikolić.

Ima li u ovom trenutku raspoloženja za pregovore o puštanju talaca i pronalaženje nekakvog kompromisa, pošto se čini da su obe strane postavile maksimalističke ciljeve? - pitala je voditeljka Olja Lazarević.

Govoreći o vojnim analitičarima, onima koji su ovih dana po prirodi stvari u Izraelu najprisutniji i najuticajniji u svim izraelskim medijima sa naglaskom na vodeće TV kanale 11, 12 i 13, samo u taktičkom opsegu, Nikolić navodi:

- Mogućnost propuštanja energenata i elementarnih humanitarnih potrebština zauzvrat oslobađanja talaca čak delimičnog postepenog, sa naglaskom ponavljam na malu decu koja se tamo nalaze, međutim šire gledano, konceptualno gledano nema nikakve spremnosti sa izraelsке strane, ovde se ovaj rat doživljava kao rat za opstanak, posebno se gleda u pravcu severa odnosno eventualnosti regionalizacije sukoba u vidu Hezbolaha, jer kao što znate i izveštavali ste bilo već nekoliko incidenata, uključujući i spaljivanje protivtenkovskih projektila u pravcu gradića Metuli na nekim drugim lokacijama, uključujući i Golansku visoravan gde je Hezbolah eksplicitno preuzeo odgovornost - rekao je.

05:35

STANJE STVARI U IZRAELU

Kako je naveo, proklamovani vojni cilj jeste da Hamas više ne bude suveren u pojasu Gaze.

- I da kao organizacija Hamas bude likvidiran. Naravno da je pitanje i u ovdašnjim diskusijama vojnih analitičara šta je od svega toga realno, ali ono što je sigurno i tu se referišem direktno na vaša pitanja, nema nikakve spremnosti u širem aspektu osim taktičke vezanosti za taoce za bilo kakve pregovore u ovoj fazi koja se doživljava preranom, bez ikakve stvarne reakcije Izraela bez ikakve invazije osim u pojasu Gaze - istakao je Nikolić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja