JEZIVE SCENE RANJENIH MALIŠANA POTRESAJU SVET! Pedijatri: Šokantna erupcija nasilja, zaštitite decu na Bliskom istoku! (FOTO)
Foto: Profimedia

nasilje zamenilo razum

JEZIVE SCENE RANJENIH MALIŠANA POTRESAJU SVET! Pedijatri: Šokantna erupcija nasilja, zaštitite decu na Bliskom istoku! (FOTO)

Društvo -

Jezive scene iz ratom zahvaćenog Izraela i Gaze, a posebno scene ranjene i unesrećene dece danima potresaju javnost širom sveta ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Tim povodom oglasili su se udruženo i pedijatri iz Evrope i Srbije apelujući na zaštitu dece od nasilja na Bliskom istoku.

Naime, najveća evropska pedijatrijska udruženja: Evropska akademija za pedijatriju (EAP) i Evropska pedijatrijska asocijacija - Unija nacionalnih evropskih pedijatrijskih društava i asocijacija (EPA-UNEPSA) zajednički su objavila saopštenje povodom šokantne i neočekivane erupcije nasilja na Bliskom istoku.

Al-Ahli Baptist Hospital, Izrael
foto: Profimedia

Skorašnji uznemirujući događaji ponovo naglašavaju dubok uticaj koji deca trpe kada nasilje zameni razum. Pedijatrijska udruženja koja potpisuju ovo saopštenje najžešće osuđuju sve oblike nasilja nad civilima, posebno nad decom.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Bez obzira na rasu, nacionalnost ili veroispovest, odgovornost je građanskog društva da deci učini dostupnim najbolje što ima da ponudi - pre svega bezbednost i osnovne resurse za njihov normalan, materijalni i duhovni razvoj. Usled aktuelne erupcije nasilja koja je nevino stanovništvo gurnula u ratno stanje, evropska pedijatrijska uduženja-potpisnici ovog saopštenja nedvosmisleno ostaju uz i za decu, zalažući se za njihovo fizičko i mentalno blagostanje - ističu pedijatri i dodaju:

Dr Georgios Konstantinidis
Dr Georgios Konstantinidisfoto: Kurir tv

- Deca moraju biti zaštićena kao prioritet, dobijajući neposrednu pomoć i u vreme krize i sačuvana od svih oblika nasilja i eksploatacije, imajući u vidu njihovu ranjivost. Za svako dete, u svako doba, svuda - zaključuje se u saopštenju koje je potpisao prof.dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije i član Saveta Evropske pedijatrijske asocijacije (EPA-UNEPSA).

Kurir.rs

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track