POBUNA U ŠIDU PROTIV DIREKTORA ŠKOLE, PRETI DA ĆE ODUZIMATI DECU ZBOG UDŽBENIKA: Građani se okupljaju u 18h da podrže roditelje!
Direktor zapretio učiteljicama i roditeljima zbog udžbenika, Foto: Printscreen, Facebook

pretio centrom za socijalni rad

POBUNA U ŠIDU PROTIV DIREKTORA ŠKOLE, PRETI DA ĆE ODUZIMATI DECU ZBOG UDŽBENIKA: Građani se okupljaju u 18h da podrže roditelje!

Društvo -

Nakon sramnog dopisa Dalibora Farbaša, direktora OŠ "Sremski Front" u Šidu, upućenog učiteljicama i roditeljima, meštani su doneli odluku da se danas u 18 časova okupe u ispred ove osmoletke, nezvanično saznaje Kurir!

Meštani će se okupiti danas ispred ove škole u znak protesta protiv dopisa direktora škole.

- U ta dva odeljenja u to vreme biće održan i roditeljski sastanak povodom naredbe direktora, a ostali će doći ispred škole da im pruže podršku - naveo je izvor Kurira.

Podsetimo, Farbaš je 18. oktobra poslao dopis u kojem preti roditeljima Centrom za socijalni rad, a učiteljicama disciplinskim postupkom ukoliko đaci ne budu koristili udžbenike izdavača kog je odredilo nastavničko veće!

1 / 2 Foto: Printscreen, Facebook

Ova njegova poruka mogla bi se protumačiti da bi očevima i majkama mogla biti oduzeta deca jer im oni, prema njegovim tvrdnjama, oduzimaju pravo na osnovno obrazovanje tako što su kupili knjige drugog izdavača, što se kosi sa odlukom škole! I to se odnosi na 16 roditelja od 21 učenika jednog odeljenja drugog i 17 od 19 roditelja jednog odeljenja trećeg razreda.

Direktor je obavestio učiteljice da krše odluku nastavničkog veća i da će, ako ne ispune njegov zahtev, biti sankcionisane. On im je naredio da sazovu roditeljski sastanak u roku od sedam dana i da roditeljima "jasno ukažu na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika koji su obavezni i odabrani". Farbaš je roditeljima dao rok od dve nedelje da nabave udžbenike odabranog izdavača, ali je uz to i suptilno zapretio.

- Ukoliko nakon isteka roka ne budu omogućili deci knjige tog izdavača, deca neće moći ispunjavati osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu, te će s obzirom na tu činjenicu vršiti ocenjivanje. Takođe, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta - naveo je direktor u dopisu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:09

Protest Srba u Leposaviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track