SKANDAL POTRESA OŠ "SREMSKI FRONT" U ŠIDU: Direktor preti da će Centar za socijalni rad roditeljima ODUZETI DECU ZBOG UDŽBENIKA!
Dalibor Farbaš direktor OŠ "Sremski front" pripretio roditeljima, Foto: Printscreen, Facebook

stižu osude

SKANDAL POTRESA OŠ "SREMSKI FRONT" U ŠIDU: Direktor preti da će Centar za socijalni rad roditeljima ODUZETI DECU ZBOG UDŽBENIKA!

Društvo -

Dalibor Farbaš, direktor OŠ "Sremski Front" u Šidu, preti roditeljima Centrom za socijalni rad, a u učiteljicama disciplinskim postupkom ukoliko đaci ne budu koristili udžbenike izdavača kog je odredilo nastavničko veće!

Ova njegova poruka mogla bi se protumačiti da bi očevima i majkama mogla biti oduzeta deca jer im oni, prema njegovim tvrdnjama, oduzimaju pravo na osnovno obrazovanje tako što su kupili knjige drugog izdavača, što se kosi sa odlukom škole! I to se odnosi na 16 roditelja od 21 učenika jednog odeljenja drugog i 17 od 19 roditelja jednog odeljenja trećeg razreda.

Direktor je obavestio učiteljice da krše odluku nastavničkog veća i da će, ako ne ispune njegov zahtev, biti sankcionisane. On im je naredio da sazovu roditeljski sastanak u roku od sedam dana i da roditeljima "jasno ukažu na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika koji su obavezni i odabrani". Farbaš je roditeljima dao rok od dve nedelje da nabave udžbenike odabranog izdavača, ali je uz to i suptilno zapretio.

1 / 2 Foto: Printscreen, Facebook

- Ukoliko nakon isteka roka ne budu omogućili deci knjige tog izdavača, deca neće moći ispunjavati osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu, te će s obzirom na tu činjenicu vršiti ocenjivanje. Takođe, škola će morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta - naveo je direktor u dopisu.

Osnovna škola Sremski front
Osnovna škola Sremski frontfoto: Printscreen, Facebook

Iz pravne službe Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navode za Kurir da nastavničko veće škole bira izdavača, ali da roditelji nisu u obavezi da svom detetu kupe knjige tog izdavača, kao i da nastavnik ima obavezu da učenika nauči ono što je po planu i programu, bez obzira na to koji udžbenik ima dete.

- Eksplicitno nemamo u Zakonu o udžbenicima da se moraju koristiti striktno knjige tog jednog izabranog izdavača. Svi izdavači moraju da prate nastavni plan i program. Može se desiti da je, recimo, u knjizi jednog izdavača pesmica iz srpskog jezika na 15. strani, a kod drugog izdavača na 20. strani - objašnjavaju oni.

potrošač, potrosac, udzbenici, Udžbenici
foto: Zorana Jevtić

Ocenjuju da je potez direktora i pretnja roditeljima prijavljivanjem Centru za socijalni rad u najmanju ruku bezobrazluk:

- Zakon je na strani roditelja, ovde nema posla za Centar za socijalni rad, a direktor pritiska roditelje i to je direktno mešanje. Ovde ne možemo da kažemo da roditelji uskraćuju deci pravo na osnovno obrazovanje.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir Tv

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava da je nastavnica dužna da obavesti roditelje kog izdavača je odabralo nastavničko veće, ali da roditelj ima pravo da odbije to.

- Direktor lupa gluposti! To što je uradio je skandalozno i za momentalnu ostavku! Zakon ne predviđa kazne za roditelje, niti ih obavezuje da kupe knjigu izdavača kog je odredilo nastavničko veće, ali je to preporučljivo. Centar za socijalni rad nema veze sa ovim, niti će bilo kome oduzeti decu zbog udžbenika! Ukoliko učiteljice nisu na vreme obavestile roditelje o izboru izdavača, ako su slučajno sugerisale da kupe knjige drugog, onda postoji osnov za pokretanje disciplinskog postupka.

Zoran Semenović, predsednik opštine Šid

Farbaš pokazao svu svoju glupost, to je za ostavku!

Zoran Semenović, predsednik opštine Šid, kaže za Kurir da će vrlo rado preko nadležnih institucija pozvati Farbaša na odgovornost.

Zoran Semenović
Zoran Semenovićfoto: Printscreen TV Pink

- Moralno je podneti ostavku zbog ovakvog dopisa. On je uradio jedan deo dobro, a u drugom delu dopisa je pokazao svu svoju glupost. Svaka škola i svako nastavničko veće donose odluku o izboru izdavača. Direktor škole je trebalo samo da pozove učitelje i da ih upozori, oni svakako jesu prekršili odluku nastavničkog veća. Što se tiče roditelja, šta mu je trebalo da spominje Centar za socijalni rad, kakve veze imaju roditelji s tim šta im je rekao učitelj - napominje Semenović.

Odgovore od Ministarstva prosvete nismo dobili do zaključenja ovog broja. Zvali smo i školu, javila nam se pomoćnica direktora koja je rekla da nema komentar. Zvali smo na privatan broj i direktora škole Dalibora Farbaša. Na naš prvi poziv se javio, ali je rekao da sačekamo pet minuta i prekinuo vezu. Više nam se nije javljao.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:07

ŠTA JE PRETHODILO TUČI MATURANATA U ČAČKU? Direktor Mašinske škole otkrio detalje incidenta, pokreće se DISCIPLINSKI POSTUPAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja