MAJKE POVIJAJU BEBE KAO "KIFLE" DA BI BILE MIRNE, LEKARI U ŠOKU: Pa to više ne sme da se radi, strašne stvari mogu da im se dese!
Foto: Shutterstock

OPASNO

MAJKE POVIJAJU BEBE KAO "KIFLE" DA BI BILE MIRNE, LEKARI U ŠOKU: Pa to više ne sme da se radi, strašne stvari mogu da im se dese!

Društvo -

I dok većina mama u Srbiji zna da su čvrsto povijanje beba u tkaninu primenjivale samo naše bake, neke od njih i danas umotavaju čak i velike bebe kako bi navodno lepše spavale, bile mirne, pa i da bi ih u tom položaju "kifle" fotografisale. Pedijatri upozoravaju da povijanje beba može biti opasno za psihički, ali i motorički razvoj deteta, a ukoliko se često radi, može da dovede i do atrofije mišića.

Iako je moderno doba donelo dosta opreme koja bebama omogućava da budu što samostalnije, a roditelji da imaju više vremena za sebe, neki od njih kako bi "umirili" bebu povijaju joj ruke dok spava jer smatraju da je to navodno zdravije za nju. Tako se na društvenim mrežama pokrenula polemika o novom trendu, koji pojedine mame primenjuju, dok ga druge smatraju jezivim.

Beba
foto: Shutterstock

- Kakav je ovo novi trend povijanja ruku bebi dok spava, kao zdravije je, ima osećaj kao da je u materici. Beba može da bude na leđima i bez povijenih ruku. I u materici nije imala stisnute ruke uz telo. Dobijam napad klaustrofobije kad to vidim - napisala je jedna majka na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

Lekarski posao

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da ruke detetu moraju da budu slobodne.

- Povijanje se nekada radilo u porodilištu, ali čim bebe dođu kući, nema potrebe raditi tako nešto jer se na taj način sprečava motorički razvoj deteta. To povijanje u "kiflu" može da predstavlja šok za dečji organizam. Povijanje se radi samo u slučaju da se desila neka povreda na porođaju ili prelom, ali je to opet lekarski posao. Kod zdrave dece povijanje ili umotavanje uopšte nije poželjno pa tako ni povijanje ruku, jer bebi znači da gleda svoje ručice i da ih pomera - objašnjava za Kurir dr Milićević i dodaje:

Pedijatar, dr Sasa Milicevic
foto: Printscreen

- Razlog povijanja da bi dete bilo mirnije i da bi lepše spavalo je zabluda jer kako će dete lepše spavati ako je vezano kao vekna. Bebe treba da razvijaju motoriku šake, podlaktice, nadlaktice i ukoliko su stalno povijene ne samo da će im se oštetiti motorika nego može da dođe i do atrofije mišića.

Beba
foto: Shutterstock

Ne povijaju ni u porodilištu

I pedijatar dr Olivera Ostojić kaže da nije čula da mlade mame povijaju i velike bebe, ali da se povijanje u "kiflu" ne radi više ni u porodilištu.

- Pre više od dve decenije se to radilo prva tri dana u porodilištu, ali tako nešto se ne radi nigde u svetu. Čak ni širok povez nije preporučljiv, ali se primenjuje do prve kontrole kukova. Povijanje deteta u kiflu nije dobro ni za psihički ni za motorni razvoj deteta - naglašava dr Ostojić i dodaje:

- Beba mora imati slobodne ruke i noge, kod beba se refleksi razvijaju u prvim mesecima i mi ako povijemo dete i pritisnemo mu ruke i noge, kako će dete razviti reflekse?!

Dr Dejan Jonev

Savetovati se s pedijatrom

Pedijatar dr Dejan Jonev kaže za Kurir da se povijanje beba ne praktikuje u svetu.

- Kod nas se povijanje praktikuje, ali je bitno naglasiti da se majke o tome raspitaju kod lekara prilikom prvih ultrazvukova kukova bebe, dakle u tom periodu između dva pregleda najbolje je savetovati se s pedijatrom o tome - kaže dr Jonev.

Takođe, lekari su i ranije upozoravali da nepravilno povijanje ili čvrsto zatezanje tkanina oko bebinih nogu ili kukova može da dovede do displazije kukova, to jest zglobovi mogu popustiti.

Kurir.rs/ A. Kocić

Bonus video:

01:03

PORAĐANJE U KUĆNIM USLOVIMA ILI U PORODILIŠTU? Ginekolog: Ako dođe do ovih komplikacija, van bolnice se može ugroziti život bebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track