"OVO ZAPUSTELO MESTO JE OŽIVELO" U obnovljenoj crkvi u Vitomirici kod Peći nakon 25 godina služena liturgija
Foto: Printscreen/RTS

"OVO ZAPUSTELO MESTO JE OŽIVELO" U obnovljenoj crkvi u Vitomirici kod Peći nakon 25 godina služena liturgija

Društvo -

Praznik Svetog apostola Luke svečano obeležen u Vitomirici kraj Peći gde je vladika Teodosije, prvi put nakon sukoba pre 25 godina, služio svetu ahrijerejsku liturgiju. Službom je zvanično počela obnova hrama, devastiranog nakon 1999. godine.

"Živeti ovde je blagoslov. Ja ne mogu da vam opišem tu neku lepotu, koju osećam u duši", kaže Momirka Vukmirović.

Predanje o slovenskom Knezu Vitomiru koji je odlučio da kraj Belog Drima podigne sebi dvor živi među raseljenima iz ovog mesta. Na Lučindan oni su se okupili u hramu sa inicijativom da ga obnove i očuvaju groblje u Vitomirici.

"Pre dve i po godine smo se družili kao udruženje Vitomiričana ‘Knez Vitomir’ i pokrenuli smo zajedno sa sestrom Momirkom obnovu hrama i groblja, tako da po prvi put posle 25 godina je služena liturgija na ovom mestu", kaže Boban Medenica, domaćin slave.

Početak obnove crkve i prva liturgija, nakon dve i po decenije, za domaćine iz Vitomirice, ali i Srbe iz Belog Polja, Goraždevca i ostalih sredina oko Peći znače radost života.

Vitomirica, Peć
foto: Printscreen/RTS

"I ovo zapustelo mesto je oživelo, vaskrslo, i daće Bog da ovaj hram čiju smo obnovu počeli da u se upotpunosti obnovi i da zasija, onom varskršnjom lepotom posle obnove, a ta lepota je nepravizeđena i ona se ni sa čim ne može uporediti", rekao je vladika Teodosije.

Crkva u Vitomirici sagrađena je 1912. Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska na ovaj dana oslobodila ove krajeve od Turaka.

Momirka Vukmirović je trenutno jedina Srpkinja u Vitomirici. Milorad Đoković, još jedan povratnik u selu, čeka oslobađanje iz pritvora u kojem je duže od godinu dana. Albanci ga optužuju za navodne ratne zločine, jer je prethodno pred sudom uspeo da vrati uzurpirano imanje.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track