MOGU IZAZVATI SMRT, A NAJVIŠE IH KORISTE SPORTISTI! ALARMANTNI rezultati istraživanja: Najugroženiji mladi od 18 do 35 godina!
Foto: Shutterstock

opasna supstanca

MOGU IZAZVATI SMRT, A NAJVIŠE IH KORISTE SPORTISTI! ALARMANTNI rezultati istraživanja: Najugroženiji mladi od 18 do 35 godina!

Društvo -

Antidoping agencija Republike Srbije u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, predstavila je istraživanje o korišćenju dopinga u rekreativnoj populaciji i najavila kampanju „Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE! dopingu”.

Ovakva studija je prvi put urađena na našim prostorima, sa ciljem definisanja preporuka i prevencije u oblasti borbe protiv dopinga među sportistima rekreativcima.

doping
foto: Shutterstock

Istraživanje, koje je sprovedeno u 30 teretana i fitnes centara na teritoriji Beograda, u kome je učestvovalo 631 rekreativnih sportista, pokazalo je da je korišćenje dopinga u rekreativnoj populaciji zastupljeno u velikoj meri.

Rezultati studije pokazuju da se kao doping sredstva najviše koriste anabolici čija primena može da dovede do ozbiljnih štetnih posledica po zdravlje, sa mogućim smrtnim ishodom.

doping
foto: Kurir televizija

- Hvala Ministarstvu za sport što svakako radi na unapređenju svakog segmenta sporta i što antidoping agencija Srbije u ministarstvu sporta ima partnera pre svega u zaštiti zdravlja sportista - rekla je prof. dr Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Republike Srbije

Korišćenje doping sredstava može da izazove zavisnost, poveća agresiju i dovede do psihotičnih promena kod onih koji ih koriste. Posebno zabrinjava što je najugroženija populacija mladih osoba od 18 do 35 godina starosti.

doping
foto: Kurir televizija

- Zaista mislim da svi zajedno radimo jednu neverovatnu stvar i iskreno se nadam da ćemo saseći zlo u samom početku i u korenu. Iskreno se nadam da nije uzelo toliko maha, prepoznali smo ga, žestoko smo se odnosili prema ovoj temi, bezkompromisno - rekao je Zoran Gajić, Ministar sporta u Vladi Srbije. Cilj kampanje "Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE! dopingu” je podizanje svesti o štetnosti dopinga, a Savez za fitnes i rekreaciju, antidoping agencija i ministarstvo sporta republike srbije iskoristiće svoje znanje, energiju i iskustvo za edukaciju o zdravijim izborima u rekreativnom sportu.

01:45

MOGU IZAZVATI SMRT, A NAJVIŠE IH KORISTE SPORTISTI! ALARMANTNI rezultati istraživanja: Najugroženiji mladi od 18 do 35 godina!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:50

Teretana Jove Kecmana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track