SPASILA KONTROVERZNOG ALBANSKOG BIZNISMENA: Tužiteljka Božović, potpisnica ProGlasa, zažmurila na KRAĐU DOKUMENATA o oružju
Foto: ATAImages

PROBLEMATIČNA ODLUKA

SPASILA KONTROVERZNOG ALBANSKOG BIZNISMENA: Tužiteljka Božović, potpisnica ProGlasa, zažmurila na KRAĐU DOKUMENATA o oružju

Politika -

Tužiteljka Višeg tužilaštva u Beogradu Milena Božović još jedna je potpisnica "ProGlasa" sa, blago rečeno, upitnom biografijom, otkriva Kurir.

Njenom odlukom, kao postupajućeg zamenika javnog tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako saznajemo, kontroverzni albanski biznismen Ševćet Demirovski spasen je krivične odgovornosti za krađu dokumenata srpskog privrednog društva "Prvi Partizan" o proizvodnji oružja i municije!

Upravo po njenoj odluci, kako navodi naš dobroobavešteni izvor, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv Demirovskog zbog davanja mita zaposlenima u "Prvom Partizanu" nakon što je 21. januara 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 29.393.925 dinara.

- Ovaj kontroverzni biznismen iz Severne Makedonije, vlasnik "ATS grupe" iz Skoplja, 11. novembra 2019. godine uhapšen je u akciji Višeg javnog tužilaštva u Brogradu, BIA i VBA sa penzionisanim inžinjerom u PD "Prvi Partizan" a.d. iz Užica Borivojem Glišovićem i još dvojicom inžinjera u tom privrednom društvu, Nebojšom Ivanovićem i Milovanom Milovićem. Posle samo mesec dana Demirovski je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode, a dve godine kasnije, ne sačekavši veštačenje o bezbednosti informacija koje predstavljaju vojnu tajnu, a koje je Demirovski želeo za sebe, Božovićeva mu je dala oportunitet, odnosno da plati i da bude slobodan i neosuđivan - kaže naš izvor.

Više Javno Tužilaštvo, Vranje
foto: Tatjana Stamenković

Dodaje da je Demirovski tako aboliran krivice za krivično delo "Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti", iako je hteo da dođe do tajnih podataka o projektima i dokumentima za proizvodnju srpskog oružja i municije.

- On je bio uhapšen jer je kao vlasnik privrednog društva "ATS group" iz Skoplja, koje se bavi istom vrstom delatnosti kao privredno društvo "Prvi partizan", preko penzionisanog inžinjera u "Prvom Partizanu" Borivoja Glišovića dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvio "Prvi Partizan". Za to je Glišoviću ponudio 61.000 evra u kešu da bi svom privrednom društvu pribavio korist u vidu pomenute tehničke dokumentacije koja je u vlaništvu PD "Prvi Partizan" na nezakonit način - kaže naš sagovornik upoznat s ovim predmetom.

Navodi da je oportunitet je primenjen pre nego što je stiglo mišljenje veštaka za oblast tehnologija-bezbednosti informacija 15. aprila 2021. godine kojim je utvrđeno da je dokumentacija koja je oduzeta od Glišovića autentična, da je šest grupa dokumenata, tehnička dokumentacija označena službenom tajnom i oznakom "intervo i poverljivo", na ukupno 71 stranica i drugi dokumenti, odnosno tehnička dokumentacija bez oznake tajnosti.

- Međutim, veštak je posebno ukazao da kada je u pitanju predmetna tehnička dokumentacija u skladu sa članom 34. Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme - tajnim podacima se smatraju tehnička dokumentacija za proizvonju naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije te se ne mogu učiniti dostupnim neovlašćenim licima ili prodati trećim licima bez prethodne saglasnosti Ministarstva obrane, te se tehnička dokumentacija koja se koristi za potrebe opremanja Vojske Srbije i snaga odbrane može smatrati tajnim podacima - kaže naš sagovornik.

Borivoje Glišović je takođe odlukom tužiteljke Božović 11. marta 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 500.000,00 dinara, nakon čega je 12. marta 2021. godine krivična prijava protiv njega odbačena, a krivična prijava protiv Nebojše Ivanovića odbačena je 21. oktobra 2021. godine.

Inače, u toku je postupak pred Višim sudom u Beogradu za oduzimanje predmeta od okrivljenih iz razloga bezbednosti.

Kurir.rs

Bonus video:

03:46

LEKARKA GREŠKOM USMRTILA ČOVEKA, A ONDA NA SUDU REKLA DA BI TO PONOVILA! Advokat otkrila: Evo koliko joj je trajala robija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track