Evropski parlamentarci u beogradskoj gej paradi
Foto: Reuters

Šetaće gradom

Evropski parlamentarci u beogradskoj gej paradi

Društvo -
Izvestilac Evropskog Parlamenta za Srbiju Kacin je ocenio da je Srbija je postigla nivo zaštite prava manjina vredan poštovanja, ali da je LGBT zajednica još među najranjivim grupama

BEOGRAD - Ovogodišnjoj Paradi ponosa u Beogradu, koja je planirana za 6. oktobar, prisustvovaće tri poslanika Evropskog parlamenta.

Reč je o Marije Kornelišen, Jelku Kacinu i Kitu Tejloru koji će se tokom boravka u Beogradu sastati sa organizatorima, LGBT zajednicom i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava prenoseći izjavu tri člana Evropskog parlamenta.

"Znam da su Srbi otvoreni, tolerantni i posveceni izgradnji pravednog drustva. Bila sam u poseti Srbiji nekoliko puta, ukljucujuci i Beogradski Prajd 2010. godine, i radujem se jednom mirnom događaju. Vrednosti koje će se isticati 6. oktobra su evropske, a Srbija u potpunosti pripada Evropi," izjavila je Marije Kornelisen, poslanica Evropskog parlamenta iz Holandije i dugogodisnji branilac ljudskih prava LGBT zajednice na Zapadnom Balkanu.

Izvestilac Evropskog Parlamenta za Srbiju Kacin je ocenio da je Srbija je postigla nivo zaštite prava manjina vredan poštovanja, ali da je LGBT zajednica još među najranjivim grupama.

"Srpske vlasti su prošle godine zabranile održavanje ovog događaja, koristeci bezbednosni rizik kao izgovor. Ove godine, srpska vlada ima priliku da ispravi ovu grešku. Znamo da srpska policija i sudstvo imaju kapacitete da zastite učesnike bilo kog protesta koji podržava manjine, a mi ćemo doprineti time što cemo prošetati ulicama Beograda uz građane Srbije koji pripadaju najrazličitijih društvenim grupama," rekao je on.

Kit Tejlor, poslanik Evropskog parlamenta iz Velike Britanije izjavio je da će tokom beogradske Parade ponosa, organizatiorima preneti poruku podrške gradonačelnika Brajtona grada poznatog po odrzavanju velikih manifestacija ove vrste.

"Ove godine ćemo održati 20. godinu paradu u Brajtonu i Houvu. Za nas je to bio dug i ujednačen napredak a radeći uz policiju i zdravstvene zvaničnike vidimo stvarne pogodnosti veće integracije LGBT zajednice u svom gradu. Doneću zvanicno pismo od gradonacelnika Brajtona, upućeno gradonacelniku Beograda Draganu Đilasu," rekao je on.

Evropski parlament je pomno pratio desavanja u Srbiji i redovno pozivao Republiku Srbiju da obezbedi da sve organizacije mogu bezbedno organizovati javna okupljanja.

Beogradski Prajd je uspesno odrzan 2010. godine ali javna imovina pretrpela je tešku materijalnu stetu, što je iskorišćeno kao argument za zabranu Prajda, navela je Incijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track