Komarci usmrtili šestu osobu u Srbiji

Virus uzima danak

Komarci usmrtili šestu osobu u Srbiji

Društvo -
Pored nastradalih od groznice Zapadnog Nila, još 44 osobe zaražene. Većina obolelih hronični bolesnici

BEOGRAD - Strašno!U Srbiji je od groznice Zapadnog Nila umrlo šestoro ljudi, a 44 zaraženo, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“!- Obolele osobe su uzrasta od 17 do 82 godine, ali 80 odsto osoba su starije od 50 godina s nekim hroničnim oboljenjem, zbog čega spadaju u kategoriju s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti. Obolele osobe su sa teritorije Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog okruga i Beograda - rekli su nam u „Batutu“ i dodali da je takvo stanje zaključeno sa jučerašnjim datumom na osnovu dostavljenih, analiziranih podataka i laboratorijskih kriterijuma obavljenih prema preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti.Kako naglašavaju, osobe koje su preminule bile su stare između 68 i 81 godine i spadale su u rizičnu grupu.- Dve osobe su živele u Južnobanatskom okrugu, a njih četvoro je iz Beograda. Niko od njih nije putovao van zemlje u periodu inkubacije, koji traje od tri do 14 dana - istakli su u ovoj zdravstvenoj instituciji i dodali da je infekcija prvi put zvanično registrovana u julu ove godine.Kako stručnjaci objašnjavaju, zbog izrazito visokih temperatura koje u narednom periodu predviđaju meteorolozi, postoji mogućnost da će se period zaraze produžiti do 5. oktobra.(S. I.)

Šekler: Manji broj komaracaDr Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije za influenciju VSI Kraljevo, kaže za Kurir da na oprezu moraju biti građani stariji od 50 godina koji imaju neko hronično oboljenje.- Dobro je da broj komaraca koji se polako spremaju za fazu zimovanja opada. Ostaje da se vidi gde će prespavati zimu, koliko njih u sebi nosi virus i da li će on ostati aktivan i preko zime - kaže ovaj stručnjak.

Simptomi:

- Malaksalost- Temperatura- Groznica- Bolovi u mišićima- Grčevi- Glavobolja- Reakcija na svetlost- Mučnina i povraćanje- Osip- Paraliza- KomaKako se zaštititi

- Sredstva protiv komaraca- Nošenje dugih rukava i nogavica u prirodi- Izbegavanje vode u kućnim saksijama i posudam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track