ONI PRUŽAJU NADU, UTEHU I POMOĆ SVIM LJUDIMA U NEVOLJI: U Srbiji ih ima 60.000 i danas ceo svet obeležava NJIHOV DAN!
Foto: Z.Š.

HUMANOST

ONI PRUŽAJU NADU, UTEHU I POMOĆ SVIM LJUDIMA U NEVOLJI: U Srbiji ih ima 60.000 i danas ceo svet obeležava NJIHOV DAN!

Društvo -

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan volontera, obeležavanju tog datuma priključuje se i Crveni krst Srbije, kao najveća volonterska organizacija u zemlji ove godine obeležava dan volontera pod sloganom „Nada“.

volonteri, Stari Grad
foto: Opština Stari Grad

Volonteri predstavljaju bazu delovanja svake organizacije i rezultate koje organizacije Crvenog krsta širom sveta postižu, postižu upravo zahvaljujući angažovanju volontera.

- Slogan „Nada“, simboliše da su naši posvećeni i odani volonteri i osobe profesionalno angažovane u Crvenom krstu spremni da odgovore na svaku krizu i da adekvatno odgovore na potrebe korisnika pružajući im nadu za pomoć i poboljšanje položaja. Svima nama je potrebno da osetimo dobrotu ljudi koji nas okružuju, posebno u periodima života kada smo najranjiviji, a humanost, ljubaznost i nada je prepoznatljiva u svim angažovanjima volontera Crvenog krsta - naglašeno je u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

U Crvenom krstu kažu da treba posebno ukazati na humanost koja je svojstvena volonterima koji predstavljaju nadu za sve ljude u nevoljama. Oni su pružali utehu, brinuli o deci, starima, bolesnima, oni su edukovali, spasavali, davali krv i motivisali druge da učine isto time spasavajući živote.

Podsećaju da su to osobine koje odlikuje 60.000 volontera među kojima ima po godinama i po duhu mladih, onih koji su se tek zarazili klicom dobročinstva, kao i onih koji su radu u Crvenom krstu posvetili decenije, koji su i svojoj deci pokazali lepote puta volonterskog angažovanja i poveli ih njime.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. 12. 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

Humanitarna Pomoć, Crveni Krst, Heroji, Humano, Volonteri, BETA
foto: BETA

Od tada se svake godine 5. decembra obeležava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obeležavanje toga dana je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Procenjuje se da u svetu ima 17 miliona volontera koji su angažovani u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta.

Kurir.rs/

Bonus video:

03:46

Obeleženo 135. godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici Gradonačelnik Bakić: Ponosan sam na činjenicu da se partnerski odnos rada i Crvenog krsta ojačava i produbljuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track