TRADICIJA DUŽA OD 147 GODINA: Međunarodni dan Crvenog krsta obeležen u Kruševcu (FOTO)
Foto: crveni krst Kruševac

TRADICIJA DUŽA OD 147 GODINA: Međunarodni dan Crvenog krsta obeležen u Kruševcu (FOTO)

Društvo -

Crveni krst Srbije obeležava 5.decembar – Međunarodni dan volontera pod sloganom „ Nada “.

Predsednica Privremenog organa grada Kruševca Jasmina Palurović priredila prijem za mlade volontere i aktiviste Crvenog krsta u Gradskoj upravi..

-I ovaj susret pokazatelj je dobre energije između gradske organizacije Crvenog krsta i lokalne samouprave. Godinama zajedno radimo na svim poljima, sarađivali smo ne samo u doba kovida i elementarnih nepogoda, već i u organizaciji gradskih manifestacija, istakla je ona.

Sekretarka Crvenog krsta Kruševca Emina Todorović potvrdila je podršku Grada u programskim aktivnostima.

- Crveni krst Kruševac okuplja najviše volontera u gradu – više od 300, mahom mladih ljudi, sa tradicijom dužom od 147 godina. Zahvaljujući učešću na gradskom konkursu u oblasti prevencije, smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, zanovljena je oprema, a volonteri redovno pohađaju obuke i edukacije. Takođe, učesnici su i međunarodnih projekata u saradnji sa partnerskim organizacijama.

1 / 5 Foto: crveni krst Kruševac

Volontiranje, osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, izgrađuje i ličnost onih koji dobrovoljno rade i pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti, kazala je gđa Todorović.

Prema njenim rečima, posebna pažnja poklanja se volonterima koji deluju u svojim lokalnim zajednicama. Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske, političke i zdravstvene krize. Volonterski rad u okviru Crvenog krsta predstavlja poklanjanje ličnog vremena, veština, znanja i energije za dobrobit ljudi i zajednice bez materijalne naknade.

Mladim volonterima podeljena je i nova oprema – duksevi sa logom kruševačkog Crvenog krsta.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track