LAŽNA UZBUNA U BRODAREVU, DIGLI PANIKU: Puštena vest da voda nije za piće, policija preuzima slučaj
Foto: Peter Ekvall / Alamy / Alamy / Profimedia

LAŽNA UZBUNA U BRODAREVU, DIGLI PANIKU: Puštena vest da voda nije za piće, policija preuzima slučaj

Srbija -

PRIJEPOLJE – Među stanovnicima Brodareva proširila se panika kada su se na društevnim mrežama pojavile informacije da voda sa glavnog izvorišta nije za piće. Povodom ovih navoda odmah se oglasilo i Javno komunalno preduzeće "Lim" iz Prijepolja u kom su oštro demantovali ove neproverene informacije.

- Osnovni izvor koji se koristi za vodosnabdevanje Brodareva je sa izvorišta „Rezevica“, a zbog promjenljive izdašnosti izvorišta Rezevica i povremeno nedovoljne količine vode sa istog, vodosnabdevanje je od maja meseca 2017. godine pojačano sa vodozahvata Mrčkovačka reka i prečišćavanjem vode na novoizgrađenom Postrojenju za prečišćavanje vode za piće ,,Rosulje“.

Naglašavamo da se voda sa vodozahvata iz Mrčkovačke reke koristi isključivo kad je prirodno bistra, odnosno kad su povoljne hidroliške prilike, jer se radi o površinskoj vodi – reci, a kako je i predviđeno projektom, potvrdili su za RINU u JKP "Lim".

Na osnovu objavljenog snimka na jednoj facebook stranici, da građani Brodareva piju neispravnu vodu, u cilju zaštite integriteta preduzeća, sprečavanja širenja panike i uzbunjivanja gradana korisnika vode iz javnog vodovoda Brodarevo, izvršena je prijava u Ministarstvu unutrašnjih poslova PPU Prijepolje.

- Kako ne bi došlo do zabune i uzbunjivanja korisnika dajemo ove informacije i u cilju umirivanja istih i obaveštavamo ih da vodu iz javnog sistema vodosnabdevanja mogu bezbedno da koriste za piće i druge potrebe. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, javni vodovod Brodarevo je seoski vodovod i nadležna institucija – Zavod za javno zdravlje Užice kontroliše vodu iz istog prema Pravilniku. Tako da su prilikom poslednjeg uzorkovanja vode iz javnog vodovoda Brodarevo dobijeni rezultati pokazali da je voda higijenski ispravna, naglašavaju u JKP "Lim".

Oni dodaju da pored kontrole kvaliteta vode za piće koju vrši nadležna institucija ZZJZ Užice, voda za piće se svakodnevno u kontinuitetu kontroliše u internoj laboratoriji koja je sastavni deo PPV „Rosulje“, tako da ukoliko dođe do promene kvaliteta vode na PPV Rosulje JKP Lim može da adekvatno reaguje.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track