"POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU POGREŠNIH I DEZINFORMACIJA" Stručnjak opisao štetne efekte infodemije: To utiče na stvaranje naših stavova
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU POGREŠNIH I DEZINFORMACIJA" Stručnjak opisao štetne efekte infodemije: To utiče na stvaranje naših stavova

Društvo -

Infodemija je relativno nov termin, koji je nastao preplavom raznih informacija i mišljenja koji se plasiraju široj javnosti.

Koren ovog termina datira od sveopšteg objvavljivanja virusa korona.

dr Stefan Mandić Rajčević, Rukovodilac Laboratorije za infodemiologiju i upravljanje infodemijom Medicinskog fakulteta u Beogradu, gostovao je na Kurir televiziji kada je pričao o ovom pojmu:

00:53

POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU POGREŠNIH I DEZINFORMACIJA Stručnjak opisao štetne efekte infodemije: To utiče na stvaranje naših stavova

- Infodemija je spoljni faktor koji utiče na oblikovanje našeg mišljenja. Istakao bih da ona predstavlja preveliku količinu informacija, tačnih, pogrešnih, dezinformacija... Pogrešne i dezinformacije su dva različita pojma, jer ove druge uglavnom imaju tedenciju da nekome naude. Pogrešne mogu da bude dobronamerne, iako nisu tačno. Pogrešne informacije su prisutne u medijima. To se dešava u virtuelnom, ali i fizičkom svetu. To može da se desi u raznim razgovorima.

Potom je pričao o primamljivim vestima:

- Mi često govorimo o informacionoj dijeti. Ljudima ponudite nešto primamljivo i slatko, ali ne mora da bude zdravo. S druge strane, zdrave informacije koje će doprineti usavršavanju njihovih stavova, uglavnom nisu primamljive. Stvar je u opštem dogovoru, da li je cilj da izazovemo pozitivan efekat kod ljudi ili da prodamo nešto primamljivo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs / L. Majer

Bonus video:

01:51

NOVI SOJ KORONA VIRUSA U SRBIJI! Stojanović: Svi koji su bili u inostranstvu, čim primete simptome treba ODMAH da se jave lekaru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track