SRBIJA PO OVOME JEDNA OD SAMO 10 ZEMALJA U SVETU: Velika čast, postali smo deo Globalne računarske mreže CERN! Evo šta to znači!
Foto: Printscreen YT

mreža znanja

SRBIJA PO OVOME JEDNA OD SAMO 10 ZEMALJA U SVETU: Velika čast, postali smo deo Globalne računarske mreže CERN! Evo šta to znači!

Društvo -

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i šef odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Enrika Porkari, potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže, u Državnom data centru u Кragujevcu.

CERN
foto: Marina Jančević

- Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a. Naime, u Državnom data centru u Кragujevcu ćemo uspostaviti čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u. Srbija na ovaj način postaje jedna od samo 7 zemalja u Evropi i 10. zemlja na svetu, deo Globalne LHC računarske mreže, gde se obrađuju primarni podaci sa fizičkih eksperimenata u CERN-u i gde se podaci dalje čine dostupnim svetskoj naučnoj zajednici. To je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlje širom sveta - rekao je ministar Jovanović i podsetio da Državni data centar u Кragujevcu poseduje sertifikat, prema standardu EN50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka - sertifikat za klasu 4.

Nakon što su doneli odluku da u Кragujevcu svoju opremu i podatke na komercijalnoj osnovi čuvaju najveći svetski IT giganti poput Oracle, IBM i Huavei, od danas i CERN postaje korisnik Državnog data centra - svojevrsne ikone digitalizacije u Srbiji.

CERN
foto: Marina Jančević

- Sjajan dan za Srbiju i za naučnike u Srbiji. Potpisivanjem današnjeg memoranduma Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika. Bićemo deo informacione podrške eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u. Državni data centar postaće Tier-1 centar CERN-a i omogućiće proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u. Pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravljanje jednim ovako kompleksnim informatičkim sistemom i omogućiće da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke - izjavila je ministarka Begović.

- U ime CERN-a i mojih kolega, želela bih da izrazim naš entuzijazam zbog toga što se Srbija priključila globalnoj LHC računarskoj mreži kako bi ponudila usluge Državnog data centra naučnicima širom sveta. Od 2019. godine, kada se Srbija priključila CERN-u, načinjeno je mnogo koraka ka jačanju partnerstava između naučnika i inženjera iz Srbije i CERN-a. Vidimo mnogo oblasti u kojima je došlo do napretka, i smatram da je današnje potpisivanje ovog Memoranduma o razumevanju još jedan korak u jačanju ove saradnje. Radujemo se da ukažemo dobrodošlicu Srbiji u WLCG i tome što će biti mesto okupljanja za čuvanje naučnih podataka kako srpske naučne zajednice, tako i one na svetskom nivou - istakla je Enrika Porkari, šef odeljenja za informacione tehnologije Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

CERN
foto: Marina Jančević

Memorandum o razumevanju potpisuje se sa ciljem da Srbija dobije jedinstvenu priliku i podršku CERN-a da se priključi jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, kao i radi formiranja "Tier-1 centra" u Državnom data centru u Кragujevcu.

Ovaj centar bi pružio podršku izvođenju CMS eksperimenta, i bio deo Globalne računarske mreže (The Worldwide LHC Computing Grid - WLCG) čija je namena da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke. Od posebnog značaja je što se u Srbiji otvara Tier-1 vrsta centra koji predstavlja deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemljama IT tehnologije, navedeno je u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Kurir.rs

Bonus video:

Bonus video:

02:51

NAUKA JE PRETERALA U OBEĆANJIMA! Neurolog Kostić o medicinskim dostignućima, otkrio i da li ima nade za LEK PROTIV RAKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track