"ZBOG TOGA SU NERVOZNI: NEMAJU PROTIV KOGA DA UPERE VOJSKU, OSIM NAS" Analitičari o trci naoružanja i pretnjama koje se NASLUĆUJU
Foto: Kurir TV, Shutterstock

trka u naoružanju

"ZBOG TOGA SU NERVOZNI: NEMAJU PROTIV KOGA DA UPERE VOJSKU, OSIM NAS" Analitičari o trci naoružanja i pretnjama koje se NASLUĆUJU

Društvo -

Dok sa jedne strane modernizacija vojske Srbije ne prestaje da bude glavna tema medija u zemljama u okruženju, sa druge strane, podaci pokazuju da se taj isti region ubrzano naoružava.

Sajam naoružanja, Međunarodni sajam naoružanja, vojnik, oružje, Vojska Srbije
foto: Petar Aleksić

Naime, vojni budžet Hrvatske u sledećoj godini iznosiće više od 1,17 milijardi evra što je u odnosu na 2016.godinu, povećanje od 644 miliona evra, odnosno za čak 122 odsto veće.

Pored toga, najavljena je i nova uredba hrvatske Vlade po kojoj će se starosna granica za prestanak vojne službe za vojnike i mornare po ugovoru, sa sadašnjih 45, povećati na 50 godina.

Sa druge strane, i Priština je značajno povećala ulaganja, pa je pre deset dana za tzv. kosovske bezbednosne snage dodatno izdvojeno 40 miliona dolara.

Da li je ovo najava novih tenzija na Balkanu?

"To su politički razlozi i ambicije kojih se Hrvatska nije odrekla. Svojevremeno, vojska Srbije je bila smanjena, uništena, tako da se to nije moglo lako oporaviti. Nije samo vojska bila pogođena, već i privreda", započeo je razgovor u jutarnjem programu "Redakcija" oficir kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan.

Aleksandar Mihailović., LJuban Karan
foto: Kurir tv

- S druge strane, Hrvatska je vojsku forsirala da bude najjača na Balkanu. To nije bilo samo u vojnom aspektu, već i u ekonomiji i drugim sferama. Prema stavovima i planovima velikih zapadnih sila, Hrvatska je trebalo da bude lider na Balkanu, a ne Srbija - rekao je.

Međutim, kako je istakao, dolaskom novog rukovodstva u Srbiji, predvođenog predsednikom Vučićem, ti su planovi poremećeni.

- Hrvatska je godinama bila daleko ispred Srbije. Bila je čak deset mesta ispred Srbije!

No, sada je Srbija, odjednom, uspostavila određeni nivo s Hrvatskom i prestigla je.

- Sada smo mi deset mesta iznad njih. To je izazvalo nervozu ne samo u Hrvatskoj, već i u vodećim državama NATO pakta. Šta se događa s Srbijom? - pita Karan i nastavlja:

Srbija je jača, a to nije u skladu s njihovim planovima.

Kada se Srbija naoružava, to se tretira kao destabilizacija regiona. A kad se drugi naoružavaju, to se čak podstiče. Postoji još jedna bitna razlika. Ne samo da Hrvatska ulaže u naoružanje, već dobija i donacije. Vojska Kosova, na primer, nešto kupuje, ali većinu oružja dobija donacijama - kazao je, pa upitao:

A od koga Srbija dobija donacije?

- Ni od koga. Srbija daleko efikasnije, racionalnije i kvalitetnije koristi svoje resurse. Uloženi novac se pametno koristi za vojne potrebe, kao što su kopnene snage, oklopne jedinice, PVO sistemi i avijacija. Sve je usklađeno i kupovano s jakim razlozima. Nažalost, kod Hrvatske svaka kupovina oružja je afera. Čak i kupovina aviona dovela je do skandala. Nisu mogli kupiti Eskadrilu F-16 Barak od Izraela zbog američkog protivljenja, a imali su problema i s MIG-ovima 21 koje su nabavili od Ukrajine.

avioni, mig
foto: Ministarstvo Odbrane, Hrz I PZO, Ministarstvo Odbrane Hrvatske

Mi biramo šta kupujemo jer imamo stručne ljude na vrhu države i vojske koji znaju šta nam je potrebno. Hrvatska, s druge strane, ne odlučuje sama šta će kupiti već se oslanja na NATO i često kupuje oružje koje je na "rasprodaji", a ne ono što joj je stvarno potrebno... - uputio je Karan.

"Zašto se uopšte naoružavaju i da li treba da se naoružavaju?", pita sagovornik Karana, pukovnik u penziji Aleksandar Mihailović.

Aleksandar Mihailović., LJuban Karan
foto: Kurir tv

- Dakle, to je neubičajeno... Međutim, ako uzmemo pre par godina kolika su bila izdvajanja, videli bismo da su bila dosta manja. Ali, ako pratimo medije, posebno na zapadu, govore - 'Srbija se naoružala ovim, Hrvatska naručuje Rafale'. Dakle, oni su jednostavno izazivali tu trku u naoružavanju, prestiž, kao da budemo bolji, takvi analitičari sa zapada su i postojali, koji su jednostavno palili vatru. I onda mi umesto da ulažemo u razvoj, da se trkamo u tome, mi ulažemo u naoružavanje... - upozorio je.

Podsetio je na sva dešavanja u svetui i terorizam koji se preteći nadvija nad celom Evropom poput mračnog oblaka.

- Imamo žarište u srcu Srbije kome su aspiracije da se širi. Ovo što ni Hrvatska nema vojni rok, a Srbija razmišlja, ali ništa ne preduzima, onda se stavlja matematika na sto i kažu -to je skupo - rekao je.

04:01

ZBOG TOGA SU NERVOZNI: NEMAJU PROTIV KOGA DA UPERE VOJSKU, OSIM NAS Analitičari o trci naoružanja i pretnjama koje se NASLUĆUJU

Karan podseća da nije rečeno da se ukida vojni rok, nego da se zamrzava vojni rok, tako da ne postoje uslovi da se oni sada ponove.

- Naša vojska ima jaku oklopnu komponentu. Imamo tenkova daleko više nego države u okruženju,. Imamo slojevitu PVO, dok druge države maltene i nemaju PVO... Zato je to nemerljivo, jer nisu pametno kupovali naoružanje, ali ne smemo zanemariti to da odjednom toliko novca ulažu u vojsku, jer oni nemaju protiv koga da upere tu vojsku osim protiv nas - istakao je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:35

IZRAEL POSEDUJE NUKLEARNO NAORUŽANJE, ISKORISTIĆE GA SAMO U OVOM MOMENTU! Jolović tvrdi: Poseduju 200 strateških bojevih glava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja