SUTRA OBELEŽAVAMO PRAZNIK MATERICE! Veruje se da žene ovo nikako ne smeju da rade!
Foto: RTS Printscreen

crkveni kalendar

SUTRA OBELEŽAVAMO PRAZNIK MATERICE! Veruje se da žene ovo nikako ne smeju da rade!

Društvo -

Materice, se ove godine obeležavaju 24. decembra. Tog dana ukućani, ali pre svega deca, simbolično vezuju majke, a majke daruju poklone ili svečani ručak i kolače.

Materice se tradicionalno slave 2 nedelje pre Božića i smatraju se najvećim praznikom žena i majki u hrišćanstvu.

Detinjci, Materice i Oci su narodni običaji koji se dovode u vezu samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom i spadaju u nasleđe koje se poštuje vekovima i koje predstavlja pripreme za proslavljanje Božića.

Pored toga što je običaj da se deca probude pre majke i da je vežu i za slobodu traže otkup, nekada se takođe verovalo da muž treba da veže novopečenu ženu i tako prizove potomstvo, a da se tek venčani par treba da se zavetuje jedno drugom na Materice/Oce, potvrđujući crkveni venčani zavet.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gde ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grehova koje su eventualno počinile poslednjih godinu dana. Prema jednom narodnom verovanju, na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Za vreme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track