NAREDNE NEDELJE BIĆEMO POD UTICAJEM POLARNOG VRTLOGA: Meteorolog otkrio šta nas vreme čeka do kraja januara, pomenuo ledeni talas
Foto: Petar Aleksić

vremenska prognoza

NAREDNE NEDELJE BIĆEMO POD UTICAJEM POLARNOG VRTLOGA: Meteorolog otkrio šta nas vreme čeka do kraja januara, pomenuo ledeni talas

Društvo -

U Srbiji se naredne nedelje očekuje promena vremena koji donosi veće temperature, kaže meteorolog Ivan Ristić.

- Do kraja nedelje ledeni dani. Tek u nedelju malo koji stepen više od nule, a onda se vreme menja tokom naredne nedelje. Bićemo pod uticajem polarnog vrtloga koji se spušta prema Evropi, ali ćemo biti pod njegovim severozapadnim strujanjem, tako da će prema nama dolaziti vazduh sa Grenlanda preko Severnog mora pa će biti dosta topliji vazduh u odnosu na ovaj koji je bio iz Rusije - istakao je Ristić i dodao:

- Doći će do porasta temperature, s tim što može biti povremenog snega između ponedeljka i utorka i u utorak. Kada se budemo približavali 20. januaru, iz dana u dan, sve su veće šanse da ojača otopljenje i onda ćemo ući u topliji period koji će trajati do kraja januara. Novo zahlađenje stiže u februaru.

Ivan Ristić
foto: Kurir TV, Shutterstock

Kako budemo ulazili u drugu polovinu januara, ističe meteorolog, temperatura će biti u postepenom porastu.

- Posle Svetog Jovana moguća je i prolećna temperatura oko 15 stepeni - navodi Ristić.

Zaboravili smo na pravu zimu

Tokom cele 2023. godine nismo imali nijedan ledeni dan, te smo zaboravili kako zapravo izgleda prava zima.

- Zime kod nas bi trebalo da imaju 10, 15, 20 ledenih dana. Mi smo se sada sveli na par ledenih dana. Ova zima će ipak biti malo hladnija, tako da ćemo osetiti ledene dane. U februaru ćemo ih ponovo imati. I tada se očekuje sneg i pad temperature - kaže Ristić.

Što se tiče proleća Ristić kaže da će ove godine biti dosta toplije sa više sunca.

sneg u Beogradu, sneg, dan posle Božića
foto: Petar Aleksić

- Ove godine će proleće biti mnogo toplije i sa više sunca. Jedino, oko 20. aprila moguć je sneg, kao što smo imali i prethodne tri godine. Ako bude zima dosta hladnija, onda najverovatnije neće biti snega u maju. To obično pravi balans između hladne zime i toplog proleća i leta - istakao je meteorolog.

Podsetimo, 2020. godine stanovnici viših predela u Srbiji zaista su svedočili pojavi snega u maju, a društvenim mrežama su se delile fotografije planine Brezovice.

Sneg u petom mesecu nije neobična pojava za planinske predele i područja na visokom nadmorskom visinom, te se tako i 2019. godine zabeleo Kopaonik, Zlatar, Zlatibor, Golija, Sjenica.

Najkasniji sneg u Beogradu padao 11. maja 1953. godine.

Kurir.rs/ Espreso/ A. K.

Bonus video:

00:28

U NAREDNE 3 GODINE STIŽE NAM NAJHLADNIJA ZIMA DO SAD! Meteorolog Todorović o posebnom ritmu Sunca: Prošla je 21 godina, VREME JE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja