NEKA DECA U SRBIJI POSTAJU PROJEKAT RODITELJA: Sa 3 godine ih vode u spa, do male mature su kao stvorene za rijaliti! To nije SVE!
Foto: Printscreen, Shutterstock, Kurir

BIZARNO

NEKA DECA U SRBIJI POSTAJU PROJEKAT RODITELJA: Sa 3 godine ih vode u spa, do male mature su kao stvorene za rijaliti! To nije SVE!

Društvo -

Pojedini roditelji u Srbiji ćerkama od treće godine rođendanske žurke prave u spa-centrima gde im organizuju tretmane s relaks masažom i manikirom. Sa osam godina im kupuju obuću na štikle, već sa deset leta nadograđuju veštačke nokte, a onda u starijim razredima osnovne stiže i trajna šminka tako da do male mature dete izgledalo kao stvoreno za rijaliti!

Kurir je juče pisao o bizarnosti da u Srbiji ima mama koje od svojih maloletnih ćerki prave starlete odvodeći ih u salone lepote sa željom da mezimicama urade puder-obrve u paketu sa trajnom šminkom usana i nadogradnjom trepavica. Sve je više devojčica u ovom užasnom trendu, kao da se neki roditelji takmiče ko će više potrošti na njih, pa ih oblače u "haljine za princeze", odvode u spa-centre gde im zaposleni prave lokne, sređuju ih, a povrh svega toga u bademantilima ih vode na relaksaciju s maskama na licu i kolutovima krastavca preko očiju.

devojčice u spa-centrima
foto: Shutterstock

Čim navrše 10. godinu života neki roditelji ćerke odvode i u kozmetičke salone gde im nadograđuju veštačke nokte pa čak i popularne kandže kako bi bile "in" u razredu.

nokti
foto: Printscreen/Tviter

Psiholog Dragica Mihajlović kaže za Kurir da su pojedine mame, ali i očevi sa njima, deci oduzeli spontanost i odrastanje.

- Ona su postala objekat i projekat roditelja. Ni na običnim fotografijama dete danas ne može spontano da se slika nego to moraju da budu profesionalne fotografije, nameštene. Na dečjim rođendanima vidite da svako dete ima svoju uigranu pozu koju je mama rekla kako treba da stane da se fotografiše. Decu ubacuju u neke stvari za koje oni nisu ni emotivno ni intelektualno spremni - ističe Mihajlovićeva i dodaje:

Dragica Mihailovic
foto: Kurir

- Decu treba puistiti da oni samo otkrivaju i razviju stvari, a danas ih roditelji veštački stavljaju u likove i situacije odraslih. Time se deca erotizuju i seksualizuju, a još ako se tako fotografišu postaju lak plen za pedofile. Kao posledica svega javlja se preterana seksualizacija koja ostavlja posledice naročito kod devojčice jer dolazi do raznih poremećaja, depresije, anksioznosti, često upadaju u lakše bolesti zavisnosti, a na kraju svega toga dolaze i plastične operacije. Za 18. rođendan obavezno roditelji poklanjaju neku plastičnu operaciju.

Mihajlovićeva naglašava i da se telo danas posmatra kao objekat za postizanje cilja.

Marija Milenković

Roditelji pripremaju decu kao robu na tržištu

Psihoterapeut Marija Milenković rekla je za Kurir da danas imamo zamenu sistema vrednosti u društvu, da su se porodice transformisale kao i da su materijalne vrednosti u prvom planu.

Marija Milenković
foto: Kurir televizija

- U moderno doba se prodaje žensko telo, teži se ka novom zanimanju starlete, telo se favorizuje, a današnje majke nisu uspele da deci prenesu prave vrednosti. Borimo se za ženska prava, a decu pripremamo kao robu na tržištu, a ne ukazujemo im na vrednosti koje treba da poseduju kako bi dostigle ličnu sreću. Ono što se stavlja u izlog to se i prodsje, vrednost tela naspram intelektuaolnih vrednosti i duše je ništa. Deci treba otkriti šta dolazi nakon tog života starlete, nakon te veštačke lepote koju im namećemo jer posledice su velike. Kriterijum treba da bude unutrašnja lepota, pamet i znanje jer jedino to ima pravu vrednost.

- Nakon svega toga dete je spremno za ulazak u rijaliti. Imali smo rijaliti šou u Americi gde je bilo slučajeva i da na kraju učesnici izvrše i samoubistvo. Roditelji treba da se pozabave time i decu da puste da spontano i bezbrižno odrastaju, da nikako ne postanu naši objekti i projekti i da svoje težnje i ambicije ne ostvarujemo preko dece.

Bonus video:

03:37

KOLIKO BUDUĆI RODITELJI ČEKAJU DA BI DOBILI MOGUĆNOST DA USVOJE DETE? Krstić otkrila: Najsloženija je procena podobnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track