IMAM 44 GODINE I SAMO SAM ZNALA DA NAPIŠEM IME! Kaduna: Nosim džakove, čistim štale, a mojih 10 dece je ponosno što idem u školu!
Foto: Kurir

Kurir u Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih "Đuro Salaj"

IMAM 44 GODINE I SAMO SAM ZNALA DA NAPIŠEM IME! Kaduna: Nosim džakove, čistim štale, a mojih 10 dece je ponosno što idem u školu!

Društvo -

Čuveni junaci serije "Kamiondžije" Paja i Jare su zbog posla i prekvalifikacije morali pod stare dane da se vrate u školske klupe. Nije im bilo lako, ali su izgurali i to... Nekad su večernje škole bile veoma rasprostranjene i mnogi su ih završavali. Nisu otišle u istoriju, one postoje i danas. U Srbiji ih ima 12.

Danijela Matić drži čas
Danijela Matić drži časfoto: Kurir

One se bave isključivo obrazovanjem odraslih, dok se realizacija po programu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO) odvija u 63 osnovne škole za 5.542 polaznika.

Osnovna škola za obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" se nalazi u blizini Slavije. Pre podne su tu nastavnici i učenici "Salaja", a po podne učenici i nastavnici škole "Braća Stamenković".

Direktorka Ljiljana Petrović

Za jednu godinu završe dva razreda

Direktorka škole za obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" Ljiljana Petrović nam je objasnila da obrazovanje odraslih traje tri godine.

- Prvi ciklus traje godinu dana i obuhvata prva četiri razreda osnovne škole, drugi ciklus je do januara peti razred, a od januara do juna šesti razred, znači učenici za jednu godinu završe dva razreda. Treći ciklus obuhvata sedmi i osmi razred. Nakon toga učenici su u obavezi da polažu završni ispit. Našu školu pohađa 475 učenika i škola ima 32 odeljenja, kao i nekoliko izdvojenih punktova - navodi Petrovićeva.

Ljiljana Petrović
Ljiljana Petrovićfoto: Kurir

Najviše ima srednje generacije, između 30 i 40 godina, a ima i starijih. Ovde svako ima neku svoju priču, a od nekih vam se srce stegne:

- Fali im ljubavi, svega im fali. Ovde dolaze ljudi s raznim teškoćama.

Nacionalna služba za zapošljavanje često organizuje za njih besplatne zanatske obuke, pa ukoliko završe treći ciklus, mogu dobiti posao.

Polaznike su osim đačkih muka stisle i one teške, životne... Svako od njih ima svoju priču. Nekima je školovanje bilo uskraćeno u detinjstvu, neko iz nekog razloga nije završio razred ili dva... Ima i onih koji je upisuju samo zbog preporuke centra za socijalni rad.

Djuro Salaj, Večernja škola
foto: Kurir

U školi nas je dočekalo ljubazno osoblje, škola je skromna, uredna i čista. Ima učenika koji dođu s nekim elementarnim predznanjem, a ima i onih koji ni slova ne znaju.

U jednoj od učionica učiteljica Danijela Matić objašnjava lekciju iz srpskog Kaduni Kurtić (44), samohranoj majci desetoro dece. Pre nego što je upisala školu znala je samo da napiše svoje ime i prezime, a za četiri meseca veoma je napredovala.

Slobodan Nikolić (46)

Želeo bih da radim na kompjuteru

Jedan od učenika koji pohađa treći ciklus u ovoj školi je i Slobodan Nikolić (46), koji je u detinjstvu završio samo tri razreda osnovne škole:

Slobodan Nikolić
Slobodan Nikolićfoto: Kurir

- Sticajem okolnosti nisam mogao da završim školu tada. Sada završavam peti razred, pa idem u šesti. Radim privatno. Nije mi bilo teško da sad krenem. Shvatam i završavam zadatke, nadam se da ću upisati neku vanrednu srednju. Voleo bih da radim nešto na kompjuteru. Pohvalio bih sve nastavnike, direktorku i učenike.

- Želim da učim da pišem, u detinjstvu nisam išla u školu, roditelji nisu imali mogućnosti, majka je imala nas 11. Želim da budem pismena kao i moja deca, a ne da se sramotim i da pitam neke stvari ljude na ulici. Najstarije dete mi ima 26 godina, a najmlađe devet. Ponosni su na mene, pored toga što idem u školu, radim i na građevini, šta stignem, šta mi daju, radim i muške poslove, nosim džakove, a pored toga čistim i kuće, podrume, štale... Radim sve pošteno, kako bih izvela decu na pravi put - priča nam Kaduna.

Djuro Salaj, Večernja škola
foto: Kurir

Žao joj je što školu nije ranije upisala:

- Umesto da ja vodim decu u školu, deca ispraćaju mene, ali drago mi je što sada mogu da pomažem njima oko domaćih zadataka.

U drugoj učionici zatičemo učenicu starijeg ciklusa Ratku Jašar (36). Školu, kaže, nije završila, kao dete preselila se iz Makedonije u Srbiju:

Ratka Jašar
Ratka Jašarfoto: Kurir

- Mi smo korisnici socijalne pomoći i na birou sam, tamo su mi rekli da se upišem i završim školu. Kad sam prvi put došla ovde, pomislila sam: "Bože, kako ću ja sad", tu je bio i strah, nije bilo lako. Imam i ćerku od šest i po godina, želim da ja pomognem njoj da uradi domaći. Ovde je lepo, vode nas učitelji i u Zoološki vrt i u muzeje. Oduvek sam želela da budem frizerka, nadam se da ću uspeti da vanredno upišem srednju školu i jednog dana se zaposlim kao frizer.

Đuro Salaj
Đuro Salajfoto: Kurir

Uče i zatvorenike u Padinskoj skeli

Poštuju nas, a preporuka je da ne guglamo koja su dela počinili

Nastavnici škole "Đuro Salaj" obrazuju i zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu "Padinska skela".

- To je jako specifično. Zahvaljujući učitelju Petru, sa zatvorenicima je ostvaren dobar kontakt. Oni su se nekako s njim pronašli i u njemu našli oslonac. Imamo tamo učionicu s tablom. Kad dođu nastavnici, sačekaju ih, prođu se sve procedure, na nastavi su prisutni i čuvari, kao i kamere. Oni su veoma pristojni, da ne poverujete da iza njihovih lica leže takva dela. Preporuka je da ne guglamo i ne istražujemo koja su dela počinili. Nastavi pristupaju s poštovanje i uvažavanjem - navela je direktorka Petrović.

Jedan od učenika škole "Đuro Salaj" je i 16-godišnji Vuk Jeftić, a školu je upisao pre tri meseca. Pohađao je nekada osnovnu školu i stigao je do šestog razreda:

Vuk Jeftić
Vuk Jeftićfoto: Kurir

- Roditelji su odlučili da se odselimo u inostranstvo i napustio sam školu tada. Nakon što smo se vratili u Srbiju, upisao sam se ovde da završim još dva razreda. Voleo bih da upišem arhitekturu ili umetnost, volim da crtam. Ovde u školi sam zadovoljan, zasad mi ništa nije teško.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track