MUP UPUTIO HITAN APEL ZBOG POVEĆANOG BROJA POŽARA TOKOM ZIME: Evo na šta treba posebno obratiti pažnju
Foto: Shutterstock

MUP UPUTIO HITAN APEL ZBOG POVEĆANOG BROJA POŽARA TOKOM ZIME: Evo na šta treba posebno obratiti pažnju

Društvo -

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima, a MUP Srbije zbog povećanog broja požara u domovima je uputio apel građanima da budu oprezniji i kako da se zaštite.

Kako navode u apelu, razlog požarima u domovima su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama - da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela - navodi se u apelu MUP-a.

Ističu i da apeluju na sugrađane da obrate pažnju na to da tokom grejne sezone ne odlažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala; ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom; ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, i da ih isključe kada izlaze iz kuće.

- U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca - spasilaca - podvlače iz MUP-a.

Bonus video:

01:53

POŽARI PUSTOŠE SVE PRED SOBOM! Istraživali smo šta SVAKA ZGRADA mora da ima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track