ALEKSANDAR JE MAO 14 GODINA KADA JE SKOČIO SA TERASE, A DANAS BI NAPUNIO 23! Majka: Da ovo postoji, ti bi danas slavio rođendan!
Foto: Facebook

potersna objava Nevene vrtulek

ALEKSANDAR JE MAO 14 GODINA KADA JE SKOČIO SA TERASE, A DANAS BI NAPUNIO 23! Majka: Da ovo postoji, ti bi danas slavio rođendan!

Društvo -

Aleksandar Vrtulek imao je 14 godina kada je, ne videći izlaz iz vrtloga nasilja u koji ga je uvukla grupa vršnjaka, skočio sa terase pred očima svoje majke Nevene. Da se ova tragedija nije desila, on bi sada napunio 23 godine, otkrila je majka Nevena Vrtulek u potresnoj objavi na jednoj društvenoj mreži.

- Danas bi, sine moj, napunio 23 godine. Međutim, nismo imali sreće da ti, danas, kao odrastao momak, sa svojom devojkom i društvom, proslavljaš svoj rođendan. Dok sam bila trudna, zamišljala sam te upravo savršenog, kakvog sam te i rodila. Znam da bi sada bio dobar, empatičan i plemenit mlad čovek, kakav si i bio do 14 godine. Rodila sam te u pogrešnoj zemlji u kojoj ne postoji pravda, poštenje, dobrota, elementarna sloboda, drugarstvo, solidarnost... Da to postoji i ti bi danas slavio svoj 23 rođendan. Volim te sine i u mojim mislima si svakog sekunda i tih tvojih 14 godina su moje najlepše godine - napisala je Nevena podelivši na društvenoj mreži fotografije svog sina iz vremena kada je bio nasmejan i srećan.

Nevena Vrtulek, Aleksandar Vrtulek
foto: Facebook

Podsetimo, Aleksandar je, kako je pričala Nevena za medije, do nekoliko meseci pre tragedije, bio vedro, radoznalo dete, uvek nasmejan, pozitivan, spreman da pomogne, omiljen u društvu, dobar đak. Sa svojom majkom, koja ga je odgajala sama, imao je odnos pun poverenja i ljubavi.

- Išao je na časove glume, svirao je violinu, bavio se sportom, imao je moju podršku u svemu što ga je okupiralo. Bio je dete kakvo se samo poželeti može, mnogo smo razgovarali, kao pravi prijatelji, zajedno smo rešavali sve probleme - ispričala je pre nekoliko godina Nevena za medije.

Međutim, 2015. Aleksandra je, kako je otkrila, počela da maltretira grupa vršnjaka, jer je bio označen kao svedok jednog incidenta u školi, kojem nije ni prisustvovao. Iako je izjavio da ništa ne zna, vršnjaci su počeli da ga maltretiraju i proganjaju. Majci nije ništa pričao jer su mu, kako je kasnije saznala, zapretili da to ne radi.

U danima pre tragedije, uznemirena majka je sa sinom odlazila u savetovališta kod psihologa i po internetu istraživala šta bi mogao biti uzrok iznenadne promene Aleksandrovog ponašanja, ali nije pronašla odgovor.

Tog kobnog dana dečak je naglo otvorio vrata sobe i istrčao na terasu. U sekundi je prekoračio ogradu i poleteo u bezdan.

Majka je kasnije otkrila da su njenom sinu drugari u nekoliko navrata, bez njegovog znanja, u sok sipali drogu, za koju je tek posle njegove tragične smrti saznala da ima naziv mefedron ili "mjau-mjau".

Na Neveninu inucijativu, kako bi pomogla roditeljima da kod dece prepoznaju znake upotebe novih droga, grupa studenata novosadskog Pravnog fakulteta sa profesorkom Draganom Ćorić je napisala predlog "Aleksandrovog zakona", po kojem bi se u momentu dobijanja informacije o pojavi nove droge od Evropskog centra za praćenje narkotika to trebalo obelodaniti u elektrronskim i štampanim medijima i na portalima u roku od 24 do 72 sata.

Bonus video:

00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track