MINISTARKA PROSVETE O PRODUŽETKU ZIMSKOG RASPUSTA: Evo od čega zavisi da li će nastava biti prekinuta!
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Kurir tv

odluka

MINISTARKA PROSVETE O PRODUŽETKU ZIMSKOG RASPUSTA: Evo od čega zavisi da li će nastava biti prekinuta!

Društvo -

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da za sada nema potrebe za produžetkom zimskog raspusta, ali da to ne znači da neće doći do prekida nastave ukoliko bude potrebno u narednom periodu.

Za đake osnovnih i srednjih škola u Vojvodini završen je zimski raspust, dok za učenike u ostalom delu Srbije drugo polugodište počinje 22. januara.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Nenad Kostić

Haraju virusi

Zbog ekspanzije velikog kašlja i velikog zaražavanja i mladih i starih od respiratornih virusa i virusa gripa, pokrenulo se pitanje produžetka zimskog raspusta u školama.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da se odluka o ovom pitanju donosi isključivo u zavisnosti od podataka Instituta za javno zdravlje "Batut".

- Naš orijentir za odluke u Ministarstvu prosvete zavisi od podataka "Batuta". Za sada nema naznake da treba raspust produžiti. A ako bi se to moralo učiniti, mi bismo morali da napravimo plan nadoknade. Respiratorni virusi jesu frekventni i vreme im je, a mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju i dalje i ne mogu tvrditi da možda neće biti nekih prekida, ako bude bilo potrebno - kaže ministarka Đukić Dejanović za "Prva TV".

Jedinstven stav

Podsetimo, i ministarka zdravlja u Vladi Srbije Danica Grujičić juče je izjavila da nema razloga za produžetak školskog raspusta, iako su u Srbiji prisutne tri vrste gripa i kovid.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" takođe juče rekla da nema razloga za brigu kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

bolest, grip
foto: Shutterstock

- Nema razloga da se početak školske godine pomera imajući sve podatke o broju inficiranih lica, kada su u pitanju različiti uzrasti. Kada su u pitanju deca uzrasta od 0 do 4 godine i deca uzrasta od 5 do 14 godina. Ono što u svakom slučaju treba primeniti i imati na umu je da se u okviru zaštite od širenja respiratornih infekcija pre svega primenjuju opšte preventivne mere koje podrazumevanju izbegavanje svih onih lica koja su zaražena, koja imaju povišenu telesnu temperaturu, znake i simptome respiratornih infekcija - rekla je Jovanovićeva.

Kurir.rs/Blic/Prva TV

Bonus video:

02:16

KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track