EVO KOLIKO IMA REGISTROVANIH ZAVISNIKA OD KOCKE U SRBIJI: Iznenadićete se brojem, OVO se mora ozbiljno shvatiti
Foto: Shutterstock

igre na sreću

EVO KOLIKO IMA REGISTROVANIH ZAVISNIKA OD KOCKE U SRBIJI: Iznenadićete se brojem, OVO se mora ozbiljno shvatiti

Društvo -

Uprkos učestalim tvrdnjama o porastu broja zavisnika od igara na sreću i potpuno neutemeljenim brojkama, koje često znaju da idu i do više stotina hiljada, Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovom parametru.

Na osnovu egzaktnih podataka medicinskih stručnjaka i nadležnih ustanova koje se bave ovom problematikom, reč je o brojci od 1.030 zavisnika.

Naravno, navedena brojka je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi. Ipak, reč je o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljanih, netačnih brojki.

Podaci Specijalne bolnice

Prema najnovijim dostupnim podacima Specijalne bolnice, relevantne zdravstvene ustanove u Srbiji za lečenje bolesti zavisnosti, godišnje se sa problemima zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Drajzerova
foto: RTS Printscreen

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

U prethodnim mesecima, domaća javnost zasipana je navodima o broju zavisnika koji bi, kada bi bili pouzdani, značili da u Srbiji postoji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača. U tom smislu, istraživanje organizacije "Solidarnost za decu" na uzorku od 1,100 ispitanika pokazalo se da je tek 0,6% maloletnika imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću.

Sprovedeno je u novembru 2023, sa uzorkom ispitanika na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Osim što rezultati ukazuju na činjenicu da je 0.6% maloletnika u Srbiji imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću, niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

Kladionica, Klađenje
foto: Printscreen YouTube

Legalni priređivači: nulta tolerancija na pristup maloletnicima u kladionicama i online

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo sa sigurnošću javnost još jednom podsetiti i potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača članova UPIS na vrlo visokom nivou.

15 godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo" - Novi nivo prevencije i zaštite maloletnika u 2024.

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti uskoro pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom "I jedan je mnogo". Biće organizovana serija predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz interaktivne i ovoj populaciji prilagođene video klipove. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

Kurir.rs/B92

Preneo: R.J.

Bonus video:

03:37

KOCKA JE DANAS LAKO DOSTUPNA DECI! Stručnjak za Kurir TV otkrio: Deca uče najviše po modelu svojih IDOLA I RODITELJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track