STIŽE PROMENA VREMENA, KIŠA I SNEG U OVOM DELU SRBIJE Detaljna prognoza do kraja februara i početak marta: Spremite se za PREOKRET
Foto: Petar Aleksić

vremenska prognoza

STIŽE PROMENA VREMENA, KIŠA I SNEG U OVOM DELU SRBIJE Detaljna prognoza do kraja februara i početak marta: Spremite se za PREOKRET

Društvo -

U Srbiji se do kraja ove nedelje očekuje toplo vreme, dok će od ponedeljka biti hladnije uz kišu u nižim predelima, a na planinama sa snegom.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže za Kurir da se ovaj period visokih temperatura završava do kraja sedmice.

- U petak sunčano vreme uz više oblačnosti na severozapadu zemlje. Razlika u odnosu na prethodne tople dane ove nedelje je što će jugozapadni vetar biti u pojačanju te će narednih dana na planinama biti olujne jačine. Minimalna temperatura biće od -2 do 10 stepeni Celzijusovih dok će maksimalna biti od 16 do 23 stepena. U Beogradu će biti od 19 do 22 stepena gde će veći deo dana biti sunčano, a uveče se očekuje naoblačenje. - navodi Sovilj i dodaje:

Slobodan Sovilj
foto: Kurir televizija

- Prvog dana vikenda možemo da očekujemo padavine na jugozapadu zemlje u ostalim krajevima će uglavnom biti suvo, samo se lokalno može očekivati slaba kiša. Već od ponedeljka će kiša padati u celoj zemlji i taj period od 12. do 16. februara biće oblačan i kišovit, a svakim danom će padati temperatura.

Prema njegovim rečima temperatura će padati za po tri stepena.

- Tako se u ponedeljak očekuje od 13 do 17 stepeni Celzijusovih, utorak od 10 do 14, a već u četvrtak se očekuje od pet do deset stepeni. Na visokim planinama u utorak će kiša preći u sneg, a u sredu i na ostalim planinama će padati sneg. Prestanak padavina se očekuje 16. februara, tako da će naredni vikend biti suv, ali sa nižim temperaturama.

kiša, zahlađenje, pljusak
foto: Nebojša Mandić

Što se tiče izgleda do kraja meseca pokazuju da se od 23. februara očekuje porast temperature.

- Od tada do kraja meseca se očekuje toplije vreme kao i početak marta s tim što možemo da očekujemo periode sa čestom kišom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Do kraja meseca se očekuje od 40 do 70 mm kiše, a na planinama do 80 mm. Početak marta pokazuje pozitivno odstupanje temperatura od jedan do dva stepena, ali sa čestom kišom.

Bonus video:

01:43

OVO JE BIO KRATAK PREDAH, VRAĆA NAM SE SNEG I ZIMA Meteorolog za Kurir objasnio šta je uzrokovalo proleće u februaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track