POČEO SISTEMATSKI ZA UPIS U ŠKOLU! RODITELJI ZAKAZALI! Lekari upozoravaju: Budući prvaci asocijalni, ne umeju lepo ni da govore!
Počeo sistematski za upis u školu, Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

POČEO SISTEMATSKI ZA UPIS U ŠKOLU! RODITELJI ZAKAZALI! Lekari upozoravaju: Budući prvaci asocijalni, ne umeju lepo ni da govore!

Društvo -

Većina dece koja su započela preglede za upis u prvi razred osnovne škole ima nedovoljno razvijen govor, mali fond reči, asocijalni su, imaju krivu kičmu, ravne tabane, nedovoljno razvijene motoričke sposobnosti i gojazni su, upozoravaju stručnjaci za Kurir!

Kompletan sistematski obuhvata pregled pedijatra, ORL specijaliste, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Proverava se i vakcinalni status, a potrebno je i da se odrade analize krvi i urina. Na kraju mališani primaju četvorovalentnu vakcinu koja u sebi sadrži komponente difterije, tetanusa, poliomiolita i velikog kašlja, kao i MMR vakcinu, koja je u tom trenutku revakcina.

mali debeli decak, Gojaznost, dete, Kriva Kičma
foto: Shutterstock

Načelnik specijalističke službe DZ "Savski venac" dr Julijana Magdelinić, oftalmolog, rekla je za Kurir da dosta dece ima ravna stopala i deformitete kičme.

- To su posledice nedovoljne fizičke aktivnosti. Apelujem na roditelje da s decom provode što više vremena napolju, da šetaju bosa, da rade neke vežbice. Deca su danas vezana za televizore i telefone, mislim da su roditelji tu zakazali. Takođe, nemaju dovoljno razvijen govor za svoj uzrast, a za to je takođe odgovorna porodica.

Nacelnik specijalisticke sluzbe DZ Savski Venac, Julijana Magdelinic
Nacelnik specijalisticke sluzbe DZ Savski Venac, Julijana Magdelinicfoto: Privatna Arhiva

Ona naglašava da se s mališanima slabo komunicira, te da su deca asocijalna i zatvorena.

- Roditelji moraju da pričaju s decom, da im čitaju, da se bave njima, da im se posvećuju, da ih izvedu u šetnju, bioskop... Neki šestogodišnjaci ne umeju pravilno da drže olovku. Iz godine u godinu se beleži porast deformiteta, a što se tiče očnog pregleda, tu je primećen mali boljitak.

Kriva Kičma, Telefon, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

Na iste smetnje upozorava i pedijatar dr Saša Milićević.

- Sve više dece ima kifozu, skoliozu, čak i kombinaciju ta dva poremećaja, ravne tabane, a ima i dosta gojazne dece. Beleži se i porast dece koja imaju kratkovidost. Primećeno je i da veći broj dece ima različite oblike dečje astme, što može biti posledica aerozagađenja i izloženosti duvanskom dimu.

 dr Sasa Milicevic
dr Sasa Milicevicfoto: Printscreen/TV Pink

Posebno zabrinjava, kaže, to što im govor nije dovoljno razvijen, a i koordinacija im je loša.

- Sve manje spavaju, nemaju ni adekvatnu ishranu, kasno doručkuju i jedu nezdravu hranu, a mnogi predškolci koriste i gazirana pića! Roditelji pod hitno da se više okrenu deci!

Činjenice

Sistematski za upis u prvi razred podrazumeva

- pregled ORL

- pregled oftalmologa

- pregled fizijatra

- pregled logopeda

- pregled stomatologa

- pregled pedijatra

- laboratorijske analize krvi i urina

- proveru vakcinalnog statusa i vakcinaciju

Logoped dr Ivana Đelošević potvrđuje probleme:

- Loš im je izgovor i artikulacija glasova, čak i razumevanje reči. Deca često ne razumeju neke reči, pa ih poistovećuju s nekim engleskim rečima. To je posledica društvenih mreža i previše vremena provedenog na telefonu.

Činjenice/ O upisu

- školske 2024/2025. godine u prvi razred se upisuju deca rođena od 1. marta 2017. do kraja februara 2018. godine

- roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred

- proces upisa počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja

- zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis, roditelji ne donose dokumentaciju u školu, već se ona pribavlja po službenoj dužnosti elektronskim putem

Dr Jelena Mitrović
Dr Jelena Mitrovićfoto: Kurir televizija

Dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević", navela je za Kurir da su prethodnih godina uočavali kod predškolaca deformitete kičme i ravna tabana.

- Kod starijih školaraca uočavamo da imaju sve više deformiteta u vratnom delu kičme, zbog povijenosti usled gledanja u ekrane. Oko treće godine primećujemo sve veći broj dece koja nemaju dovoljan fond reči, a zbog korišćenja moderne tehnologije. Roditelji da sklone tehnologiju, da s decom što više razgovaraju - savetuje ona.

Činjenice/ Ova dokumenta škola pribavlja

- izvod iz matične knjige rođenih

- uverenje o prebivalištu

- uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa

- potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu - lekarsko uverenje*

Bonus video:

01:56

SVE MANJE STUDENATA U SRBIJI: Mladi nezainteresovani za upis fakulteta, ovaj region je najgori (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track