NIJE MI JASNO DA DECA UMIRU, A NEKI PRIČAJU PROTIV VAKCINACIJE! Načelnik bolnice o pojavi morbila: Za virus postoji SAMO JEDAN LEK
Foto: Profimedia

morbile u srbiji

NIJE MI JASNO DA DECA UMIRU, A NEKI PRIČAJU PROTIV VAKCINACIJE! Načelnik bolnice o pojavi morbila: Za virus postoji SAMO JEDAN LEK

Društvo -

Desilo se ono od čega su lekari najviše strahovali - pojavile su se male boginje u Srbiji.Nakon što su potvrđena prva dva slučaja morbila kod majke i njenog petnaestogodišnjeg sina, pedijatri i epidemiolozi upozoravaju da postoji velika šansa da se ponovi 2018. godina, kada je u našoj zemlji proglašena epidemija malih boginja.

Kako su istakli, tada su mislili da će morbile videti samo u udžbenicima, a došli smo do toga da smo na pragu druge epidemije razmaku od samo pet godina.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer" dr Vojislav Lekić.

Vojislav Lekić
foto: Kurir televizija

Zaista mi nije jasno, ali iskreno mi nije jasno da bilo ko priča nešto protiv vakcinacije. Ne samo protiv vakcinacije za male boginje, nego vakcinacije uopšte. Vakcine su spasile više života nego svi antibiotici i sve operacije zajedno. Lek protiv virusa ne postoji. Jedini lek protiv virusa je prevencija, znači vakcinacija. Inače vakcinacija potiče od reči vaka ili krava jer su prvo primetili ljudi da oni koji dobiju kravlje boginje, da posle toga od velikih boginja imaju zaštitu da ne boluju. I onda se došlo na ideju o vakcinaciji i zaštiti, znači prevenciji - rekao je Lekić i dodao:

- Vi u stvari pripremate organizam da se brani protiv tog virusa. Znači, vi imate razne vakcine, vakcine koje su, ne znam, uspešne, manje uspešne i tako dalje, ali ipak štite. 2018 su poumirala deca. Ja zaista ne shvatam. Velike boginje, vakcina protiv velikih boginja je kudikamo opasnija, deset miliona puta nego sve ove ostale vakcine. Međutim, ona je eradikovala jednu ozbiljnu bolest koja je odnela milione života i koja više ne postoji.

02:16

NIJE MI JASNO DA DECA UMIRU, A NEKI PRIČAJU PROTIV VAKCINACIJE! Načelnik bolnice o pojavi morbila: Za virus postoji SAMO JEDAN LEK

Istakao je da su u Kosovskoj Mitrovici gde je svojevremeno rado bili nezadovoljni obuhvatom vakcinacije od 95 odsto, zbog čega je izrazio dodatno iznenađenje zbog sadašnjeg obuhvata u Srbiji.

- Ja sam iz Kosovske Mitrovice, i svojevremeno sam tamo radio. Mi smo imali 99,5% uspešnosti vakcinacije u tim ruralnim krajevima okolo, znači oko Mitrovice i sa tim i Albancima i Srbima i svim ostalima. I mi nismo bili zadovoljni, smatrali smo da to nije dobro. Smatrali smo da treba još više.A sada imate obuhvat koji imate koji je još manje. Ne mogu da shvatim. Kako je došlo do toga?

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:58

OPENHAJMER JE PROUČAVAO UTICAJ BOGINJE ŠIVE! Mlakar: Atomsku bombu napravili su fizičari jevrejskog porekla, A STALJIN JE ZNAO SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track