"LJUDI, OVO NIJE NORMALNO, PRETERALI SU!" Srbe razbesnela cena ovog proizvoda u marketu! Pitaju se zašto toliko (FOTO)
Foto: Shutterstock

papreno

"LJUDI, OVO NIJE NORMALNO, PRETERALI SU!" Srbe razbesnela cena ovog proizvoda u marketu! Pitaju se zašto toliko (FOTO)

Društvo -

Cena maslinovog ulja u Srbiji je drastično skočila i kreće se čak do 3.350 dinara po litru što je jedan od rekordera u rastu cena. S druge strane cena suncokretovog ulja iznosi od 140 do 170 dinara po litru i pojeftinilo je za više od 40 dinara za godinu dana.

Potrošači koji vode računa o ishrani znaju da je maslinovo ulje mnogo zdravije od običnog ulja. I pored toga što je dosta skuplje od suncokretovog većina građana ga kupuje. Međutim, mnogi kupci su primetili da je maslinovo ulje drastično poskupelo te se mnogi pitaju zbog čega je cena toliko skočila.

Poslednja u nizu polemika oko cene se pokrenula na društvenoj mreži X gde je korisnica objavila fotografiju na kojoj se vidi da pola litra košta 1.800 dinara, dok litar iznosi 3.000 dinara.

- Ljudi, ovo nije normalna cena... Preterali su... - piše u objavi ispod koje su se nizali komentari šokiranih potrošača.

maslinovo ulje
foto: Printscreen/ X

Inače, cene maslinovog ulja su visoke i u drugim zemljama. U Evropskoj uniji je prosečna cena porasla za čak 75 odsto od januara 2021, a u Španiji, najvećem proizvođaču, porasla je za 150 odsto u poslednje dve godine, zbog čega su neki supermarketi stavili sigurnosne oznake ili lokote i lance za sprečavanje krađa.

Najvažnija španska poslovna organizacija, CEOE, rekla je da je 2022. zabeležen porast ponovljenih krađa usmerenih na trgovce za 30 odsto, a do sada u 2023. za dodatnih 12 odsto.

Iako su cene ulja porasle i u Portugalu, one su i dalje niže od onih u Španiji i zbog toga su mnogi Španci počeli prelaziti granicu kako bi kupili ulje u susednoj zemlji.

ulje, zejtin, cene
foto: Privatna Arhiva

U Grčkoj je cena maslinovog ulja porasla za gotovo 70 odsto između januara 2021. i septembra 2023. godine, prema podacima grčkog statističkog zavoda (ELSTAT).

Već drugu godinu zaredom suše uzrokuju smanjenje globalne proizvodnje maslinovog ulja. Međunarodno veće za masline procenilo je da će se proizvodnja smanjiti na 2,4 miliona tona, što je znatno ispod svetske potražnje od približno tri miliona tona, prenosi Bizportal.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track