EVO KO SVE MOŽE DA PRIMI MMR VAKCINU: Za decu i trudnice MMR vakcina besplatna! Ostalima treba dokaz o ANTITELIMA
Foto: Kurir tv

PRAVILO

EVO KO SVE MOŽE DA PRIMI MMR VAKCINU: Za decu i trudnice MMR vakcina besplatna! Ostalima treba dokaz o ANTITELIMA

Društvo -

Besplatno MMR vakcinu mogu da prime svi do 18 godina i trudnice, jer vakcina nije samo protiv morbila, već i protiv rubela odnosno crvenke i zaušaka.

Svi ostali koji ne znaju svoj vakcinalni status ili nisu vakcinisani a žele da se zaštite od morbila o trošku države moraju da imaju potvrdu da nemaju antitela i da nije prošlo više od 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom. U suprotnom mogu da se imunizuju, ali da pate.

MMR vakcina u Jugoslaviji počela je da se daje početkom sedamdesetih Znači svi koji su rođeni ranije - nisu vakcinisani, a oni potonji su ili preskočili ili su pak primili samo jednu dozu do 1990. godine kada je uvedena druga doza u strahu zbog širenja zaraze. Stoga su mnogi zabrinuti da li mogu da sada obole i pitaju se da li mogu da se vakcinišu naknadno.

U Stručnom-metodološkom uputstvu za sprovođenje obavezne i preporučene imunizacije stanovništva za 2024. godinu koje je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio 14. februara se navodi da "neimunizovana i nepotpuno imunizovana lica (izuzev onih kod kojih postoje trajne kontraindikacije) treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršenih 18 godina života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije".

Slavica Maris
Slavica Marisfoto: Printscreen/K1

- Male boginje kod trudnica izazivaju težu kliničku sliku i rizik su po dalji tok trudnoće. Minimalni razmak između davanja dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje - objašnjava za Kurir epidemiolog dr Slavica Maris:

- Ostali koji nisu prepoznati obaveznom ili preporučenom imunizacijom vakcinu mogu da dobiju na lični zahtev u Batutu gde se dobija komercijalna MMR vakcina namenjena za imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju i ona se plaća.

Dilema

Kako da saznate da li ste vakcinisani

Da li ste primili dve doze vakcine MMR ili jednu možete proveriti u svom zdravstvenom kartonu. Po zakonu, zdravstveni kartoni građana Srbije se čuvaju 90 godina i slobodan uvid imate sa navršenom 15. godinom. Do tada, zahtev da pogleda zdravstveni karton svog deteta može tražiti roditelj, staratelj ili na zahtev suda. Najpouzdaniji način da proverite da li ste zaštićeni od morbila je da uradite test na antitela, preciznije, serološkom detekcijom IgG antitela na morbile.

U cenovniku usluga u ambulanti za putnike u međunarodnom saobraćaju se navodi da vakcina protiv malih boginja zauške i rubele koštaju 2.270 dinara.

Međutim, dr Matis ističe i da osobe koje su primile jednu dozu vakcine ako obole imaju blagu kliničku sliku bez komplikacija.

- Veliki broj ljudi je i preležao bolest i smatra se da preležana bolest ostavlja imunitet. Važno je da sva deca budu vakcinisana prema kalendaru imunizacije!

TABELA

Godište Rođeni pre 1970. Rođeni između 1970. i 1990. Rođeni između 1990. i 1996. Rođeni posle 1996.

Vakcinalni status nevakcinisan nepotpun obuhvat vakcinacije zbog sankcija vakcinisani sa dve doze

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track