OVO JE VELIKA PODRŠKA ZA SEOSKI TURIZAM Ključne mere za razvoj turističke ponude Srbije
Foto: Kurir

Intervju Husein Memić ministar turizma i omladine

OVO JE VELIKA PODRŠKA ZA SEOSKI TURIZAM Ključne mere za razvoj turističke ponude Srbije

Društvo -

Ministarstvo turizma prvi put bespovratnim ulaganjem od 150 miliona dinara unapređuje seoske destinacije kao turističke dragulje

Program podrške seoskom turizmu je prepoznat i u nacionalnom programu „Skok u budućnost - Srbija 2027“ kao mera koja bi, sa još većim podsticajima u narednim godinama, trebalo znatno da obogati turističku ponudu naše zemlje. Ovo je prvi put da resorno ministarstvo dodeljuje bespovratna sredstva za razvoj seoskog turizma, što je u skladu sa sve većom popularnošću ove vrste smeštaja u Srbiji - kaže u intervjuu za Kurir ministar turizma i omladine Husein Memić, komentarišući uredbu Vlade Srbije kojom je obezbeđeno 150 miliona dinara (1,3 miliona evra) za podršku seoskom turizmu.

- U prošloj godini je u registrovanim seoskim turističkim gazdinstvima ostvareno 155.000 noćenja, što je za trećinu više nego u 2022. godini. Pri tome, seoski turizam je sve atraktivniji i za strane turiste, koji su lane zabeležili 36.000 noćenja u objektima seoskog turizma, što je za skoro dve trećine više nego 2022. godine. Danas se seoskim turizmom ljudi bave u gotovo svakom delu Srbije. U Vojvodini preovlađuju salaši, u Šumadiji i Pomoravlju moravske kuće, u zapadnoj i centralnoj Srbije brvnare i vajati, u istočnoj staroplaninske kuće, što ukupnu ponudu čini još atraktivnijom.

Ovo je jedan od najvažnijih programa za pomoć seoskim domaćinstvima, etno-kućama u centralnoj Srbiji i salašima u Vojvodini. Ko će moći da se prijavi na javni poziv i pod kojim uslovima?

- Javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu sredstava za razvoj seoskog turizma biće raspisan danas, a otvoren do 15. aprila 2024. godine. Pravo na bespovratna sredstva ostvaruju samo ona seoska turistička domaćinstva, salaši i etno-kuće koji su evidentirani u informacionom sistemu e-Turista. Takođe, neophodno je da podnosilac zahteva obezbedi sopstveno učešće u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije. Sredstva se mogu koristiti za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Koliku finansijsku pomoć mogu očekivati salaši i etno-kuće?

- Maksimalan iznos podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara. Iskreno se nadam da će sledećih godina na raspolaganju biti veća sredstva, jer je projekat pokrenut tek ove godine. Ogromno je interesovanje vlasnika seoskih gazdinstava za ovu vrstu državne podrške od prvog trenutka kad smo najavili uredbu.

Cilj smanjenje nezaposlenosti

Novi program u 22 opštine

Postoje li neki konkretni programi koje sprovodi vaš resor, a koji će znatno uticati na poboljšanje položaja mladih u Srbiji?

- Garancija za mlade je program koji ima za cilj smanjenje nezaposlenosti na način da se mladim ljudima do 30 godina obezbeđuje kvalitetna ponuda za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku i to u roku od četiri meseca. Od januara je krenula postepena implementacija ovog programa u 22 opštine u Srbiji. Mi smo partner u ovom programu, koji ima posebno značajnu ulogu u dopiranju do mladih koji su van tržišta rada, među kojima su i posebno osetljive grupe. U ovom procesu su nam posebno važni prostori za mlade u opštinama i kvalitetni programi. Vlada kontinuirano nastavlja ulaganje u omladinske centre i aktivnosti organizacija za mlade, te je za ovu godinu izdvojeno i 200 miliona dinara za izgradnju omladinskih centara.

Husein Memić
foto: Kurir

Pored toga, Ministarstvo turizma i omladine obezbedilo je i 400 miliona dinara za kreditnu podršku razvoju turizma u Srbiji. O čemu je reč i kome je namenjena ova pomoć?

- Trenutno je iz sredstava ministarstva na raspolaganju 400 miliona dinara kreditnih sredstava u cilju unapređenja kvaliteta turističke ponude. Ovi krediti se već godinama realizuju preko Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima, budući da je kamatna stopa jedan odsto na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu. Seoska turistička domaćinstva su pomenute kredite uglavnom koristila za izgradnju ili rekonstrukciju smeštajnih kapaciteta ili restauraciju ruralnih objekata za turističke kapacitete.

Navodi se da je prošla godina bila najuspešnija za turizam Srbije. Šta kažu brojke, koliko je tokom 2023. povećan turistički promet u odnosu na 2022. godinu, odnosno koliki je bio devizni priliv od turizma?

- Prošla godina je bila rekordna za srpski turizam, budući da je ukupan broj turista povećan za osam odsto, a rast stranih gostiju za petinu u odnosu na 2022. godinu. Ostvaren je i dosad najveći devizni priliv od turizma, u iznosu od 2,5 milijardi evra, što je povećanje od 3,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Naime, Srbija je, prema podacima Svetske turističke organizacije, u 2023. godini bila prva zemlja u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na period pre pandemije.

Prošle godine je prvi put premašen broj od dva miliona stranih gostiju. Kakve su projekcije za ovu godinu?

- Prvi podaci za ovu godinu ukazuju na nastavak rasta broja stranih gostiju. U januaru je, prema podacima sistema e-Turista, zabeleženo povećanje dolazaka stranih turista za 10 odsto, a noćenja za 28 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Očekujem nastavak povećanja turističkog prometa sa vodećih tržišta sa kojih nam stižu strani gosti, a to su sve zemlje okruženja, zatim Kina, Turska, Rusija, Nemačka.

Za koje domaće destinacije vlada najveće interesovanje?

- Beograd je ubedljivo prva destinacija za strane turiste, koji više od polovine ukupnih poseta Srbiji ostvare u glavnom gradu. Zlatibor je destinacija broj jedan za domaće goste, ali postaje sve zanimljiviji i stranim turistima, pa je prošle godine na ovoj planini ostvareno rekordnih 100.000 poseta stranih turista. Oni u Srbiji dosta posećuju i druge gradske centre, kao što su Novi Sad, Niš i Subotica, ali i Kopaonik, dok su za domaće goste u fokusu Vrnjačka i Sokobanja.

Sajam turizma u Beogradu najveći sajam u jugoistočnoj Evropi

Nastupa preko 500 izlagača iz 27 zemalja

Danas se otvara 45. Međunarodni sajam turizma, čiji je država partner Grčka. Na čemu će biti fokus ovogodišnjeg sajma?

- Budući da je ovo najveći sajam u jugoistočnoj Evropi, na kome će biti preko 500 izlagača iz 27 zemalja, fokus će, kao i prethodnih godina, biti na poslovnim kontaktima i B2B susretima, u cilju produbljivanja saradnje. Očekuje se još veća posećenost nego protekle godine, kad je prodato oko 40.000 karata, jer je sajam vrlo privlačan i za veliki broj posetilaca zbog ekskluzivnih popusta za letovanja. Drago nam je i što je država partner Grčka, budući da oko milion građana naše zemlje letuje u Grčkoj, pri čemu je i broj grčkih turista koji posećuju Srbiju u konstantnom porastu.

Najavili ste velika ulaganja u turističku infrastrukturu. Koji projekti će još biti u fokusu vašeg resora?

- Tačno je, ove godine su opredeljena ubedljivo najveća sredstva za izgradnju turističke infrastrukture u vrednosti od 2,5 milijardi dinara. Prioritet je Podunavlje u cilju kompletiranja nautičke i prateće infrastrukture, kako bismo turistički iskoristili sve potencijale Dunava. Protekle godine smo započeli realizaciju nekih kapitalnih projekata, a sledi izgradnja dve nove velike marine u Velikom Gradištu i Golupcu, izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru i proširivanje kapaciteta na međunarodnom putničkom pristaništu u Donjem Milanovcu.

Nedavno je u rekordnom roku podeljeno 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Da li će biti dodatnih vaučera s obzirom na veliko interesovanje?

- Nemamo još tu informaciju, ali uveren sam da će biti nova serija ukoliko situacija u budžetu bude dozvoljavala. Svi smo i te kako svesni uticaja ove vrste subvencija na rast turističkog prometa.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track